Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ob ponovnem zagonu gospodarstev so delniški trgi in cene nafte danes pridobivali na vrednosti

Ob ponovnem zagonu gospodarstev so delniški trgi in cene nafte danes pridobivali na vrednosti
May 05
06:46 2020

Azijski trgi so v torek pridobili na vrednosti, potem ko so sledili včerajšnjim poznim dobičkom na Wall Streetu, saj so vlade omilile ukrepe za zaustavitev kitajskega virusa, medtem ko se je cena nafte povišala zaradi pričakovanj, da bo povpraševanje po gorivu začelo naraščati.

Cena surove nafte znamke Brent se je povišala še pesti dan zapored in je dosegla 28,37 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte povišala za 1,38 dolarja na 21,77 dolarja za sod. Rast je posledica začetka popuščanja omejitev, ki so bile sprejete za omejitev kitajskega koronavirusa in začetka zmanjševanja ponudbe surove nafte.

"Trg pri ceni še naprej upošteva izboljšave," je dejal Gene McGillian iz družbe Tradition Energy.

V zmanjšanem obsegu trgovanja, saj imajo na Kitajskem, Japonskem in v Južni Koreji praznik je glavni avstralski borzni indeks ASX 200 pridobil 1,26 odstotka vrednosti, medtem ko je hongkonški Hang Seng zrasel za 0,66 odstotka.

Apple je v prvem četrtletju kljub karanteni na Kitajskem uspel povečati svoje prihodke

Vrednost terminskih pogodb za ameriške delniške indekse se je danes povzpela za 0,75 odstotka.

Rast sledi poznim ameriškim dobičkom, potem ko je včeraj indeks S&P 500 dan zaključil 0,42 odstotka višje, k čemur so najbolj pripomogle delnice tehnoloških družb, vključno z Microsoftom, Applom in Amazonom.

Njihova moč je premagala upade vrednosti delnic letalskih družb, ki so znašali med 5 in 8 odstotkov, potem ko je legendarni vlagatelj Warren Buffett sporočil, da je njegova družba Berkshire Hathaway prodala svoje lastniške deleže v le teh.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske, je danes pridobil 0,56 odstotka vrednosti.

Obrat navzgor je prišel po bolj optimističnih izjavah guvernerjev Kalifornije in New Yorka o ponovnem odpiranju delovanja podjetij. Andrew Cuomo iz New Yorka je tako v ponedeljek začrtal postopno ponovno odprtje poslovanja v tej ameriški zvezni državi, ki jo je izbruh pandemije kitajskega koronavirusa najbolj prizadel.

Analitiki iz avstralske centralne banke so dejali, da struktura dvigov cen nafte, z večjimi porasti pri pogodbah z bližjimi dobavnimi roki, odraža pričakovanja o dodatnih zmanjšanjih proizvodnje in obnovitvi povpraševanja po gorivu pozneje v letošnjem letu.

Vseeno so izrazili pričakovanje, da se cene letos ne bodo povrnile na nivoje pred začetkom pandemije.

Optimizem glede gospodarskega okrevanja od izbruha virusa je vsaj za kratko obdobje premagal zadnjo besedno vojno med ZDA in Kitajsko, ki je v ponedeljek vplivala na padec tečajev azijskih in evropskih delnic.

Dolarski indeks je danes upadel za 0,12 odstotka, medtem ko so valute odvisne od surovin pridobivale na vrednosti. Tako je avstralski dolar v primerjavi z ameriškim danes pridobil 0,4 odstotka vrednosti.

Zlato je izgubilo 0,2 odstotka vrednosti in se ustalilo pri nivoju 1699 dolarjev za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles