Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ob špekulacijah o preložitvi povišanja prometnega davka so japonske delnice nov teden začele z rastjo

Ob špekulacijah o preložitvi povišanja prometnega davka so japonske delnice nov teden začele z rastjo
May 30
06:53 2016

Japonski delniški trgi so ob obnovljenem upanju, da bo vlada preložila za prihodnje leto napovedan dvig prometnega davka, nov teden začeli z pozitivno rastjo.

Merodajni japonski borzni indeks Nikkei 225 je tako pridobil 0,82 odstotka vrednosti.

Japonski premier Šinzo Abe naj bi namreč želel po poročanju medijev, dvig prometnega davka odložiti na leto 2019. Po prvotnih načrtih naj bi do dviga prometnega davka, iz trenutnih 8 odstotkov na 10 odstotkov, prišlo aprila prihodnje leto. Dvig davka je bil prvotno načrtovan kot pomoč za uravnoteženje državnega proračuna.

Dobavitelj Appla in Samsunga bo zaradi robotizacije proizvodnje množično odpuščal

A od napovedi dviga se je na Abeja vse bolj stopnjeval pritisk, da odloži dvig davka, s čimer bi se država izognila zdrsu v deflacijo. Eno od poročili namiguje, da naj bi do uradne objave prišlo v sredo, ko se bo končala trenutna seja japonskega parlamenta.

Sveži, danes objavljeni podatki so pokazali, da se je prodaja na drobno v državi aprila, glede na enako lansko obdobje znižala za 0,8 odstotka, kar je manj od 1,2 odstotnega padca, ki so ga napovedovali analitiki.

Ob začetku trgovalnega dne je 148 delnic zabeležilo rast, medtem ko jih je vrednost izgubilo 67. tehnološke delnice, vključno z Panasonicom, Sonyjem in Sharpom so bile v pozitivnem območju, medtem ko so se delnice bank odrezale mešano.

Krajši trgovalni teden

Avstralski borzni indeks ASX/200 je nov teden začel brez sprememb, pri vrednost 5403,8 točke.

Medtem je južnokorejski borzni indeks Kospi nov teden začel v rdečem, saj je izgubil okrog 0,5 odstotka vrednosti. Ta teden bo za pomembne borze nekoliko krajši, saj bosta zaradi praznikov danes zaprti tako borza v New Yorku, kot v Londonu.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles