Finančni trgi

Prispevki

Obama za višji minimalni davek na prihodke najbogatejših Američanov

Obama za višji minimalni davek na prihodke najbogatejših Američanov
September 19
07:03 2011

Ameriški predsednik Barack Obama načrtuje uvedbo višjega minimalnega davka na prihodke najbogatejših Američanov. Na ta način želi zagotoviti, da bodo najbogatejši obdavčeni po enaki stopnji kot manj premožni prebivalci ZDA, je naznanila Bela hiša.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je zelo verjetno, da kongres omenjenega predloga ne bo sprejel, saj so republikanci podoben predlog za dvig davkov enkrat že zavrnili in bi lahko tokratno pobudo razumeli kot politično taktiziranje.

Buffet bi povišal davke le za bogate Američane

Republikanci trdijo, da bi višja obdavčitev najbogatejših Američanov prizadela lastnike malih podjetij in tako ogrozila ameriški cilj ustvarjanja novih delovnih mest.

Iz krogov Obamove administracije je sicer mogoče slišati, da bo ameriški predsednik svoj nov načrt imenoval "Buffettovo pravilo". S tem naj bi se naslonil na opozorilo ameriškega bogataša in legendarnega vlagatelja Warrena Buffetta, da najbogatejši prebivalci ZDA v zvezno blagajno prispevajo manjši delež od svojih prihodkov kot srednji sloj.

Nekateri ameriški milijonarji so namreč zaradi svojih naložb obdavčeni po nižji stopnji.

Prav tako za te državljane velja zgornja meja za zaračunavanje prispevkov za socialno varnost, ki je pri 106.800 dolarjev prihodkov.

Glede na pisanje New York Timesa Obama podrobnosti predloga, kot sta konkretna davčna stopnja in vsota, ki bi na ta način pritekla v proračun, še ne bo podal. Predlog naj bi predstavil šele kot del dolgoročnega načrta za znižanje javnofinančnega primanjkljaja ZDA.

Omenjeni ameriški časnik ob tem razkriva, da naj bi predlagani davek vplival le na 0,3 odstotka davkoplačevalcev.

Napoved višje obdavčitve najbogatejših prebivalcev ZDA je sicer prišla ravno v času, ko se Obama trudi dobiti podporo za svoj 447 milijard dolarjev vreden sveženj ukrepov za ustvarjanje delovnih mest. Z zakonom želi zmanjšati stopnjo brezposelnosti, ki je pri 9,1 odstotka, in okrepiti zaupanje v gospodarsko politiko ZDA.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce