Obama za višji minimalni davek na prihodke najbogatejših Američanov

OBAMA

Ameriški predsednik Barack Obama načrtuje uvedbo višjega minimalnega davka na prihodke najbogatejših Američanov. Na ta način želi zagotoviti, da bodo najbogatejši obdavčeni po enaki stopnji kot manj premožni prebivalci ZDA, je naznanila Bela hiša.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je zelo verjetno, da kongres omenjenega predloga ne bo sprejel, saj so republikanci podoben predlog za dvig davkov enkrat že zavrnili in bi lahko tokratno pobudo razumeli kot politično taktiziranje.

banner

Buffet bi povišal davke le za bogate Američane

Republikanci trdijo, da bi višja obdavčitev najbogatejših Američanov prizadela lastnike malih podjetij in tako ogrozila ameriški cilj ustvarjanja novih delovnih mest.

Iz krogov Obamove administracije je sicer mogoče slišati, da bo ameriški predsednik svoj nov načrt imenoval “Buffettovo pravilo“. S tem naj bi se naslonil na opozorilo ameriškega bogataša in legendarnega vlagatelja Warrena Buffetta, da najbogatejši prebivalci ZDA v zvezno blagajno prispevajo manjši delež od svojih prihodkov kot srednji sloj.

Nekateri ameriški milijonarji so namreč zaradi svojih naložb obdavčeni po nižji stopnji.

Prav tako za te državljane velja zgornja meja za zaračunavanje prispevkov za socialno varnost, ki je pri 106.800 dolarjev prihodkov.

Glede na pisanje New York Timesa Obama podrobnosti predloga, kot sta konkretna davčna stopnja in vsota, ki bi na ta način pritekla v proračun, še ne bo podal. Predlog naj bi predstavil šele kot del dolgoročnega načrta za znižanje javnofinančnega primanjkljaja ZDA.

Omenjeni ameriški časnik ob tem razkriva, da naj bi predlagani davek vplival le na 0,3 odstotka davkoplačevalcev.

Napoved višje obdavčitve najbogatejših prebivalcev ZDA je sicer prišla ravno v času, ko se Obama trudi dobiti podporo za svoj 447 milijard dolarjev vreden sveženj ukrepov za ustvarjanje delovnih mest. Z zakonom želi zmanjšati stopnjo brezposelnosti, ki je pri 9,1 odstotka, in okrepiti zaupanje v gospodarsko politiko ZDA.

PREVERITE, KATERO SLOVENSKO DELNICO SE SPLAČA KUPITI …

Ljubljanska borza se je izkazala za pravi naložbeni hit! Letos namreč velja za eno izmed najdonosnejših borz med vsemi evropskimi trgi. Marsikoga so zato ob nedavnih visokih donosih zasrbeli prsti, med interesenti pa je zaslediti vse več tujih investitorjev.

Na portalu Finančni Trgi smo se odločili, da prečešemo slovenski borzni trg in za vse naše bralce poiščemo podcenjene in atraktivne slovenske delnice. Zdaj imate tako edinstveno priložnost, da prejmete BREZPLAČNO analizo slovenskih delnic! Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite e-obrazec za prijavo in na vaš elektronski naslov boste prejeli izčrpno analizo slovenskih delnic, ki vam bo zagotovo pomagala pri odločitvi, katero slovensko delnico izbrati ...

Trackbacks for this post

  1. Bi radi šli na večerjo z Barackom Obamo? 72.000 dolarjev bo dovolj! | Finančni trgi
  2. Obama načrtuje pogovore glede Irana in Kitajsko poziva k večji vrednosti juana | Finančni trgi
  3. Ameriški kongresni odbor še išče kompromis glede javnega dolga | Finančni trgi

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz