Obama za višji minimalni davek na prihodke najbogatejših Američanov

OBAMA

Ameriški predsednik Barack Obama načrtuje uvedbo višjega minimalnega davka na prihodke najbogatejših Američanov. Na ta način želi zagotoviti, da bodo najbogatejši obdavčeni po enaki stopnji kot manj premožni prebivalci ZDA, je naznanila Bela hiša.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je zelo verjetno, da kongres omenjenega predloga ne bo sprejel, saj so republikanci podoben predlog za dvig davkov enkrat že zavrnili in bi lahko tokratno pobudo razumeli kot politično taktiziranje.

Buffet bi povišal davke le za bogate Američane

Republikanci trdijo, da bi višja obdavčitev najbogatejših Američanov prizadela lastnike malih podjetij in tako ogrozila ameriški cilj ustvarjanja novih delovnih mest.

Iz krogov Obamove administracije je sicer mogoče slišati, da bo ameriški predsednik svoj nov načrt imenoval “Buffettovo pravilo“. S tem naj bi se naslonil na opozorilo ameriškega bogataša in legendarnega vlagatelja Warrena Buffetta, da najbogatejši prebivalci ZDA v zvezno blagajno prispevajo manjši delež od svojih prihodkov kot srednji sloj.

Nekateri ameriški milijonarji so namreč zaradi svojih naložb obdavčeni po nižji stopnji.

Prav tako za te državljane velja zgornja meja za zaračunavanje prispevkov za socialno varnost, ki je pri 106.800 dolarjev prihodkov.

Glede na pisanje New York Timesa Obama podrobnosti predloga, kot sta konkretna davčna stopnja in vsota, ki bi na ta način pritekla v proračun, še ne bo podal. Predlog naj bi predstavil šele kot del dolgoročnega načrta za znižanje javnofinančnega primanjkljaja ZDA.

Omenjeni ameriški časnik ob tem razkriva, da naj bi predlagani davek vplival le na 0,3 odstotka davkoplačevalcev.

Napoved višje obdavčitve najbogatejših prebivalcev ZDA je sicer prišla ravno v času, ko se Obama trudi dobiti podporo za svoj 447 milijard dolarjev vreden sveženj ukrepov za ustvarjanje delovnih mest. Z zakonom želi zmanjšati stopnjo brezposelnosti, ki je pri 9,1 odstotka, in okrepiti zaupanje v gospodarsko politiko ZDA.

VARNOST SLOVENSKIH BANK … JE VPRAŠLJIVA?

Preverite, ali je vaša banka med najvarnejšimi v Sloveniji!

Na portalu Finančni trgi smo tudi letos pripravili lestvico najvarnejših bank v Sloveniji. Bilance bank smo prečesali po dolgem in po čez in samo za vas poiskali najvarnejšo banko … Kaj se je od zadnje analize spremenilo, katera banka je danes dobra in katera slaba?

Kateri banki lahko torej zaupamo svoja težko privarčevana sredstva in ob tem mirno spimo? In katere banke so tiste banke, kjer so tveganja še vedno visoka in se jim je mogoče smiselno izogniti?

Priložnost, ki jo ne smete izpustiti iz rok!


Vsi bralci portala Finančni Trgi imate unikatno priložnost, da omenjeno analizo varnosti slovenskih bank prejmete brezplačno na vaš elektronski naslov. Kako?

Kliknite TUKAJ, izpolnite kontaktni obrazec in preverite, kje na lestvici varnosti stoji vaša banka ...

Trackbacks for this post

  1. Bi radi šli na večerjo z Barackom Obamo? 72.000 dolarjev bo dovolj! | Finančni trgi
  2. Obama načrtuje pogovore glede Irana in Kitajsko poziva k večji vrednosti juana | Finančni trgi
  3. Ameriški kongresni odbor še išče kompromis glede javnega dolga | Finančni trgi

Oddajte svoj komentar

Izvedba (• Dotkomp

Kviz