Finančni trgi

Prispevki

Območje evra v tretjem lanskem četrtletju povečalo primanjkljaj in znižalo dolg

Območje evra v tretjem lanskem četrtletju povečalo primanjkljaj in znižalo dolg
January 24
08:55 2017

Območje evra in EU sta v tretjem lanskem četrtletju v primerjavi z drugim zvišala javnofinančni primanjkljaj ter znižala dolg, kažejo včeraj objavljeni podatki Eurostata. Primanjkljaj se je v območju evra povečal z 1,5 na 1,7 odstotka BDP, javni dolg pa zmanjšal z 91,2 na 90,1 odstotka BDP.

V EU se je javnofinančni primanjkljaj na četrtletni ravni povečal z 1,8 na 1,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko je dolg v uniji upadel z 84,2 na 83,3 odstotka BDP.

Dolar in delnice navzdol po protekcionističnem nagovoru Donalda Trumpa

Med članicami EU sta imeli konec tretjega lanskega trimesečja po razpoložljivih in sezonsko prilagojenih podatkih najvišja primanjkljaja Belgija (-3,8 odstotka BDP) in Velika Britanija (-3,7 odstotka BDP), največji presežek pa Češka (+1,5 odstotka BDP).

Po podatkih Eurostata je Slovenija v tretjem lanskem četrtletju zabeležila javnofinančni primanjkljaj v višini 1,5 odstotka BDP, potem ko je v drugem četrtletju primanjkljaj znašal 0,3 odstotka BDP, v prvem pa 1,9 odstotka BDP.

Dolg v Sloveniji pa je v tretjem trimesečju lani dosegel 82,6 odstotka BDP, medtem ko je v drugem znašal 82,4 odstotka BDP, v prvem pa 84,3 odstotka BDP.

Najvišji javni dolg so imele v tretjem lanskem četrtletju Grčija (176,9 odstotka BDP), Portugalska (133,4 odstotka) in Italija (132,7 odstotka BDP), najnižjega pa Estonija (9,6 odstotka BDP), Luksemburg (21,5 odstotka BDP) in Bolgarija (28,7 odstotka BDP).

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce