Finančni trgi

Prispevki

Območje z evrom v polletju s 100 milijardami evrov zunanjetrgovinskega presežka

Območje z evrom v polletju s 100 milijardami evrov zunanjetrgovinskega presežka
August 17
06:41 2018

Območje evra je v trgovini s preostalim svetom marca v prvem polletju zabeležilo 100,7 milijarde evrov presežka, potem ko ga je bilo v enakem obdobju lani za 103,7 milijarde evrov, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. Izvoz držav z evrom se je v polletju na letni ravni povečal za 3,1 odstotka, uvoz pa za 3,8 odstotka.

Območje z evrom je v prvih šestih mesecih v preostali del sveta izvozilo za 1124,6 milijarde evrov blaga, kar je 3,1 odstotka več kot v prvem polletju lani, medtem ko je uvozilo za 1023,8 milijarde evrov blaga, kar na letni ravni predstavlja 3,8-odstotno rast.

Turčija se trudi za omejitev valutne krize

Obseg trgovine med članicami območja z evrom se je v tem času povečal na 980,6 milijarde evrov, kar je 5,5 odstotka več kot v prvem šestmesečju lani.

Države z evrom so junija v preostali del sveta izvozile za 198,6 milijarde evrov blaga ali 5,7 odstotka več kot junija lani, uvozile pa za 176,1 milijarde evrov blaga oz. 8,6 odstotka več. Zunanjetrgovinski presežek se je ustavil pri 22,5 milijarde evrov, potem ko ga je bilo junija lani za 25,7 milijarde evrov.

Obseg trgovine med članicami območja z evrom se je junija na letni ravni povečal za 7,1 odstotka na 170,7 milijarde evrov.

Celotna EU je v preostanek sveta v prvem polletju izvozila za 956,8 milijarde evrov blaga, kar je 2,5 odstotka več kot v tem času lani, uvoz pa se je zvišal za 2,8 odstotka na 960,7 milijarde evrov. Območje EU je v polletju tako v zunanji trgovini beležilo primanjkljaj, bilo ga je za 3,9 milijarde evrov, potem ko ga je bilo v tem času lani za 1,2 milijarde evrov.

Obseg blagovne menjave znotraj držav EU se je v polletju na letni ravni povečal za pet odstotkov na 1764,8 milijarde evrov.

Države EU so samo junija v preostanek sveta izvozile za 171,5 milijarde evrov blaga in uvozile za 164,6 milijarde evrov blaga. To v primerjavi z enakim obdobjem lani predstavlja 8,2- oz. 8,4-odstotno rast. Presežek se je na letni ravni zvišal s 6,6 na 6,9 milijarde evrov.

Obseg blagovne menjave znotraj držav EU se je junija na letni ravni povečal za 5,4 odstotka na 304,8 milijarde evrov.

Slovenija je v prvem polletju izvozila za 18,7 milijarde evrov blaga, kar je 11 odstotkov več kot v tem času lani, za toliko se je povečal tudi uvoz, katerega vrednost se je ustavila pri 17,5 milijarde evrov. Zunanjetrgovinski presežek je tako dosegel 1,2 milijarde evrov, potem ko ga je bilo v enakem obdobju lani za eno milijardo evrov, še izhaja iz objave Eurostata.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce