Finančni trgi

Prispevki

‘To so zaskrbljujoči podatki …’. Z eno nogo že v recesiji?

‘To so zaskrbljujoči podatki …’. Z eno nogo že v recesiji?
November 10
08:14 2015

"Globoko zaskrbljujoča" upočasnitev v trgovini, zlasti na Kitajskem, bo po mnenju Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) vodila v nižjo letošnjo svetovno gospodarsko rast.

Svetovni BDP naj bi tako sedaj zrasel za 2,9 odstotka, kar je manj od 3 odstotkov, napovedanih v septembru, vseeno pa naj bi se rast v prihodnjem letu okrepila na 3,3 odstotka. Iz OECD so še dejali, da se je obseg trgovine spustil na ravni, ki je že zelo blizu tistim, ki jih "povezujemo z globalno recesijo".

Rast svetovne trgovine naj bi letos dosegla 2 odstotka, kar je precej manj od 3,4 odstotkov zabeleženih v lanskem letu.

Slovenija nad povprečjem po obremenitvi plač v OECD

Glavna ekonomistka pri OECD, Catherine Mann, je dejala: "Stvar je zelo zaskrbljujoča. Robustna trgovina in globalna rast gresta z roko v roki." Z oklicanjem svetovne trgovine za "kazalec globalne proizvodnje" je dejala, da je počasno rast v Evropi nadomestila šibka rast na trgih v razvoju.

Kitajska, ki je največji svetovni trgovec z blagom, je v samem središču dogajanja, saj je upočasnitev njenega gospodarstva prizadela druge azijske države in še posebej izvoznike blaga, je dejala. OECD je od lanskega novembra, ko so napovedali 3,7 odstotno rast svetovnega gospodarstva, že večkrat znižala svojo napoved.

Treba bo dati v višjo prestavo

A v svojem napovedi dvoletnih obetov je organizacija sporočila, da bodo spodbujevalni ukrepi na Kitajskem in drugih državah v prihodnjem letu pomagali pri pospešitvi gospodarske rasti, le-ta naj bi v letu 2017 dosegla 3,6 odstotke. "Politični ukrepi, ki bodo pripomogli pri reševanju šibkih osnovnih trendov, se že izvajajo," je še dejala Mannova.

Prejšnji mesec je kitajska centralna banka že šestič v zadnjem letu dni znižala obrestne mere, medtem ko se je vodilna komunistična stranka odločila povečati porabo za izgradnjo infrastrukture. Vseeno so pri OECD prepričani, da kitajskim oblastem ne bo uspelo doseči svojih ekonomskih ciljev, gospodarska rast države pa naj bi se do leta 2017 znižala na 6,2 odstotka.

Kitajski predsednik Ži Jinping je dejal, da mora država v prihodnjih petih letih obdržati povprečno 6,5-odstotno letno rast, če želi doseči cilj države, ki si je do leta 2020 zadala podvojitev BDP-ja in dohodke gospodinjstev iz leta 2010.

OECD je sicer ameriško centralno banko pozvala k začetku dviganja obrestne mere že v letošnjem letu , kar bi se zgodilo prvič od začetka finančne krize, saj se gospodarsko okrevanje krepi tako v ZDA, kot tudi v Evropi.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles