Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Okrevanje globalnih delniških trgov se nadaljuje

Okrevanje globalnih delniških trgov se nadaljuje
June 03
06:05 2020

Azijske delnice so se v sredo zvišale na skoraj najvišje nivoje v zadnjih treh mesecih, saj je upanje na dodaten spodbujevalne ukrepe in dodatna ublažitev ukrepov socialnega distanciranja po vsem svetu, odtehtala previdnost zaradi številnih skrbi, od kitajskega virusa pa do vse večjih skrajno levih nemirov v ZDA.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 1,3 odstotka vrednosti, s čimer se je zvišal še peti dan zapored in dosegel najvišjo raven po 9. marcu.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei je pridobil 1,2 odstotka in dosegel najvišjo vrednost po koncu februarja, medtem ko je kitajski indeks CSI300 pridobil 0,4 odstotka in dosegel najvišji nivo v zadnjih 12 tednih.

Koronavirus bi lahko ameriško gospodarstvo oviral še celo naslednje desetletje

Terminske pogodbe za ameriški indeks S&P 500 so danes pridobile 0,2 odstotka in tedensko rast povišale na 1,4 odstotka.

"Dobri časi se na tveganih trgih še naprej širijo," je v poročilu dejal strateg iz družbe TD Securities Mazen Issa. "Tako intenziven, kot je bil odboj, se bo le ta še nadaljeval, saj se je zdaj širi tudi zunaj ZDA."

Globalne delnice so včeraj pridobile 0,3 odstotka vrednosti, s čimer se je rast od najnižjih nivojev 23. marca povečala že na skoraj 36 odstotkov. Kljub ukrepom za zaporo namenjenim nadziranju pandemije kitajskega virusa, ki so mnoga gospodarstva potisnili v krčenje, je globalni indeks delniških trgov trenutno le še manj kot 8 odstotkov nižji od začetka leta.

Hkrati se pojavljajo znamenja okrevanja poslovne dejavnosti, saj so začele vlade počasi ponovno odpirati svoja gospodarstva.

Na Kitajskem, ki naj bi ji v marcu uspelo zajeziti izbruh virusa, je raziskava dejavnosti storitvenega sektorja domnevno pokazala, da je indeks maja vrnil na ravni pred epidemijo. Različni visokofrekvenčni podatki, kot so na primer rezervacije v restavracijah in podatki o mobilnosti, kažejo, da se aktivnost v mnogih razvitih državah postopoma obnavlja, potem ko je v aprilu dosegla najnižje ravni.

Kljub temu nekateri analitiki opozarjajo, da rast večinoma vodijo špekulanti v kratkih pozicijah, ki so svoje delnice prodali v začetku svetovne recesije.

Med grožnjami, ki bi škodili svetovnemu gospodarstvu so različna tveganja, kot je drugi val okužb z kitajskim virusom, naraščanje napetosti v ZDA, kjer so skrajni levičarji tragično smrt posameznika, izkoristili za nasilje, uničevanje lastnine in splošni anarhizem.

Krivulja donosnosti ameriških državnih obveznic se je zaostrila, kar deloma odraža prodajo dodatnega državnega dolga za financiranje spodbujevalnih prizadevanj. Donos na ameriške tridesetletne zakladnice se je povišal na 1,532 odstotka, kar je največ od sredine marca.

Medtem se pričakuje, da bo Evropska centralna banka povečala spodbude za nakupe obveznic, ko se bo jutri sestala na političnem sestanku, medtem ko so nekateri prepričani, da se bo za dodatne olajševalne ukrepe odločila tudi Ameriška centralna banka, saj je nekaj ključnih uradnikov razpravljalo o možnosti nadzora krivulje donosa obveznic.

Cene nafte so se dvignile za več kot 1 odstotek na skoraj najvišje nivoje v zadnjih treh mesecih, saj na trgih veje optimizem, da bodo glavni proizvajalci nafte podaljšali svoje znižanje proizvodnje, medtem ko svet okreva po pandemiji kitajskega virusa.

Cena nafte znamke Brent se je povišala za 1,2 odstotka na 40,04 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte povišala za 1,9 odstotka na 37,5 dolarja za sod.

Zlato se skoraj ni premaknilo, saj je ostala cena nespremenjena pri 1728 dolarjih za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce