Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Okrevanje na Wall Streetu spodbudilo rast globalnih trgov

Okrevanje na Wall Streetu spodbudilo rast globalnih trgov
October 07
06:05 2021

Azijske delnice so v četrtek pridobile na vrednosti, za kar je bilo odgovorno včerajšnje pozno okrevanje delnic na Wall Streetu, potem ko se zdi, da so se ameriški politiki približali začasnemu dogovoru o preprečitvi neplačila zveznega dolga, poleg tega pa so se trgi odzvali tudi na novico, da je Rusija Evropi dala zagotovila glede oskrbe z plinom in pomirila nestanovitne trge.

Cene nafte so se znižale od včerajšnjih vrhov, potem ko so ta teden ključno prispevale pri razprodaji lastniških vrednostnih papirjev, medtem ko so se donosi ameriških obveznic in glavnih valut zaradi manj volatilnih trgov umirjali.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes med zgodnjim trgovanjem pridobil 1,25 odstotka vrednosti, pri čemer je nazaj pridobil izgube ustvarjene v tem tednu.

Samsung naj bi objavil najvišji dobiček po letu 2018

"Ostro zvišanje cen energije je očitno prispevalo k najnovejšemu povečanju donosov obveznic, ki ga spremljala šibkost na delniških trgih po vsem svetu," so zapisali analitiki pri družbi Capital Economics.

Potem ko so se cene nafte v četrtek znižale, so na vrednosti pridobivali glavni delniški indeksi v regiji, pri čemer je Južnokorejski Kospi zrasel za 1,3 odstotka, delnice v Avstraliji so pridobile 0,64 odstotka, medtem ko je indeks v Hongkongu pridobil 2 odstotka vrednosti.

Japonski indeks Nikkei je pridobil 0,89 odstotka vrednosti, medtem ko so terminske pogodbe za ameriški indeks S&P 500 pridobile 0,42 odstotka vrednosti. Trgi na celinski Kitajski ostajajo zaradi praznikov zaprti.

Cena nafte znamke Brent je danes pri 81,04 dolarja precej nižja od včerajšnjega viška pri 83,47 dolarja za sod, kar je bila najvišja vrednost v zadnjih treh letih. Cena lahke ameriške nafte se je danes znižala za 0,34 odstotka na 77,17 dolarja za sod, potem ko se je včeraj povzpela vse do nivoja 79,78 dolarja za sod, kar je bilo največ v zadnjih sedmih letih.

Padci so sicer sledili nepričakovanemu povečanju zalog ameriške surove nafte. Znižale so se tudi cene plina, potem ko so dan pred tem ruski voditelji naznanili, da bi se lahko dobava plina v Evropo povečala, kar je prispevalo k pozni rasti delnic na Wall Streetu, potem ko so evropski trgi včeraj izgubili na vrednosti.

Indeks Dow Jones je tako včeraj pridobil 0,3 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je zrasel za 0,41 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 0,47 odstotka vrednosti.

Naslednja pomembna novica za svetovne vlagatelje bo petkova objava ameriških podatkov o novo ustvarjenih delovnih mestih v septembru, pri čemer vlagatelji pričakujejo, da bo spodobna številka pomenila, da bo Ameriška centralna banka na svojem novembrskem zasedanju začela zmanjševati svoj ogromni program državnih spodbud.

Vrednost dolarja je medtem ostala stabilna in ni daleč od najvišjih nivojev v zadnjem letu v primerjavi z košarico drugih pomembnih mednarodnih valut in 14 mesečnim viškom v primerjavi z evrom.

"Občutki in zagon na trgih se spreminjajo, kar povečuje apetit za tveganje," so zapisali analitiki pri družbi Westpac. "Cenovna dejavnost je povezana z gibanji na trgu lastniških vrednostnih papirjev, jastrebskimi pričakovanji FED in strahom pred stagnacijo, daj naraščanje cen nafte in politika glede zgornje meje dovoljene zadolženosti ogrožata domače gospodarstvo".

Vrednost zlata se je danes le malenkostno spremenila in dosega nivo 1761,89 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles