Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Olajšanje na ameriških borznih trgih, delniški indeksi krepko navzgor

Olajšanje na ameriških borznih trgih, delniški indeksi krepko navzgor
December 27
07:21 2018

Delniški trgi v ZDA so včeraj zabeležili občutno rast, saj je indeks Dow Jones zrasel za skoraj 5 odstotkov, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil skoraj 6 odstotkov vrednosti. Azijski borzni indeksi so danes zjutraj sledili ameriškim trendom, saj je glavni japonski indeks Nikkei v zgodnjem trgovanju pridobil več kot 3 odstotke vrednosti.

Dogajanje je velik kontrast v primerjavi z predbožičnim obdobjem, ko so delnice utrpele najvišje tedenske padce v zadnjem desetletju. Analitiki so dejali, da so podatki družbe MasterCard pokazali, da se je ameriška prodaja v počitniškem obdobju povečala za kar 5,1 odstotka, kar je najvišja rast v zadnjih šestih letih.

FED se je odločila za dvig obrestnih mer in nakazala na še dodatna zvišanja

Zaupanje trgov je spodbudila tudi zagotovila iz Bele hiše, da je mesto predsednika Ameriške centralne banke Jeroma Powella še naprej varno. Vlagatelji so bili sicer zaskrbljeni zaradi poročanja, da je ameriški predsednik Donald Trump razpravljal o tem ali bi bilo potrebno gospoda Powella odpustiti.

K zadnjim padcem na trgu je sicer pripomogla tudi delna zaustavitev delovanja ameriške vlade in nadaljevanje trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko.

"Trg je bil v ponedeljek ob zaprtju delovanja borz izjemno preprodan," je dejal glavni tržni strateg pri družbi First Franklin Financial Services, Brett Ewing. "Ne moremo izpeljati domneve, da je popravka konec, a današnja aktivnost je zagotovo zelo pozitivno znamenje."

V ponedeljek je, ko se je zrušila borza, predsednik Trump napadel Ameriško centralno banko. Trump je takrat dejal, da so edini problem ameriškega gospodarstva.

Gospodarski svetovalec Bele hiše Kevin Hassett je sicer kasneje poskušal pomiriti nervozo na Wall Streetu in dejal, da je delovno mesto Jeroma Powella "100%" varno.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce