Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

OPEC je ohranil svojo proizvodnjo nespremenjeno, cene nafte krepko navzgor

OPEC je ohranil svojo proizvodnjo nespremenjeno, cene nafte krepko navzgor
September 25
07:04 2018

Cene nafte so potem ko sta Saudska Arabija in Rusija zavrnili klice Donalda Trumpa po povečanju proizvodnje pri 81 dolarjih za sod, dosegle najvišje nivoje v zadnjih štirih letih. Nafta znamke Brent je tako z 81,16 dolarja za sod dosegla najvišjo vrednost po novembru leta 2014 in dnevno pridobila 3 odstotke vrednosti.

Saudska Arabija je vodilna članica kartela OPEC, medtem ko je Rusija največji proizvajalec nafte izven te skupine. Obe državi sta se v nedeljo srečali, da bi razpravljali o svetovni ravni oskrbe in ameriških sankcijah za Iran. Sestanek se je končal brez uradnega dogovora o kakršnem koli dodatnem povečanju ponudbe.

Saudski minister za energetiko Khalid al-Falih je na tiskovni konferenci v Alžiru dejal, da ni "vplival na cene". OPEC in drugi proizvajalci so sicer razpravljali o povečanju proizvodnje nafte za 500,000 sodov na dan.

Donald Trump je z Južno Korejo podpisal revidiran trgovinski sporazum

Medtem je prodaja iranske surove nafte padla, saj ostajajo kupci pozorni na kazni iz naslova ameriških sankcij, ki bodo začele veljati v novembru. Ti strahovi so cene nafte pognali višje, tako nekateri trgovalci s surovinami že napovedujejo, da bi se lahko cene nafte v začetku prihodnjega leta dvignile prek nivoja 100 dolarjev za sod.

A podpredsednica družbe Wood Mackenzie, Ann-Louise Hittle je dejala, da je rast cen "pretirana reakcija iz strani trgov". V svojem tvitu je ameriški predsednik Donald Trump prejšnji teden dejal da mora OPEC "takoj znižati svoje cene!" z povečanjem svetovne proizvodnje.

"Mi varujemo države Bližnjega Vzhoda," je dodal Trump. "Brez nas ne bi bile več dolgo varne in kljub temu si prizadevajo za vedno višje cene nafte! To si bomo zapomnili."

Lansko leto so se OPEC in druge proizvajalke nafte, vključno z Rusijo dogovorile za podaljšanje sporazuma iz leta 2016 v katerem so se zavezale k zmanjšanju proizvodnje, da bi s tem podprle cene nafte, potem ko so se cene nafte znižale pod nivo 50 dolarjev za sod. Ta dogovor so med nedeljskim srečanjem spet potrdili.

"Pričakujemo, da bodo tiste države Opeca z razpoložljivimi prostimi zmogljivostmi, ki jih vodi Saudska Arabija povečale svojo proizvodnjo, ki pa ne povsem nadomestila izpad iranske nafte," je dejal analitik surovin pri družbi Emirates NBD bank, Edward Bell.

Ameriška lahka nafta je včeraj pridobila 1,72 dolarja in se sedaj prodaja po ceni 72,5 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce