Finančni trgi

Prispevki

OPEC opazuje Iran in Rusijo, zato je znižanje proizvodnje nafte v juniju malo verjetno

OPEC opazuje Iran in Rusijo, zato je znižanje proizvodnje nafte v juniju malo verjetno
March 02
07:58 2016

OPEC se bo na naslednjem zasedanju, ki bo potekalo v juniju z zelo majhno verjetnostjo odločil za zmanjšanje proizvodnje.  Tudi v primeru, da bodo ostale cene še naprej zelo nizke, saj je trenutno prezgodaj reči, kako hitro bo naraščala iranska proizvodnja.

Viri, ki vključujejo uradnike iz Bližnjega vzhoda pravijo, da si želijo države združenja OPEC, kot so Savdska Arabija preizkusiti zavezanost Rusije k zamrznitvi proizvodnje pred sprejemom kakšnih nadaljnjih ukrepov za stabilizacijo cen.

Več kot 18 mesecev potem, ko so začele cene nafte zaradi presežne ponudbe strmo upadati, so se Savdska Arabija, Katar, Venezuela in Rusija prejšnji mesec dogovorile za zamrznitev proizvodnje na januarskih nivojih, kar je prvi takšen dogovor v zadnjih 15 letih.

OPEC dolgoročno napoveduje dvig cen nafte

Savdski naftni minister Ali al-Naimi je prejšnji teden dejal, da reza dobave ni na programu, čeprav je dodal, da je zamrznitev proizvodnih nivojev le prvi korak k uravnoteženju trgov, potem ko so cene nafte padle najnižje po letu 2003. "Morda je zmanjšanje do konca leta mogoče, ko bo povsem jasno kakšne so proizvodne številke Irana. A v juniju ta možnost ne obstaja,"  je dejal eden od virov iz strani države OPEC.

Januar je bil blizu rekordnim vrednostim za proizvodnjo Rusije in Savdske Arabije, ki sta največji izvoznici nafte na svetu, a Iran, ki je tretji največji izvoznik nafte na svetu predstavlja ključno negotovost v letu 2016, saj se je po koncu zahodnih sankcij v januarju, odločil za dvig proizvodnje, na že tako zasičenem naftnem trgu.

V zadnjem mesecu je Iran tako izdal nasprotujoče si izjave in dejal, da bi lahko v naslednjem letu proizvodnjo povečali za do 1,5 milijonov sodov na dan, kar bi utišalo dvome na trgu, da so njihova naftna polja zaradi večletnih sankcij utrpela veliko škodo.

Medtem so bile Iranske februarske izvozne številke razočarajoče, saj so bili evropski kupci previdni pri takojšnjemu povečanju trgovine sredi težav z potrjevanjem dolarjev in zavarovanji v primeru težav z ladijskim prevozom. "Nihče pri OPEC-u ne ve natančno kakšno je stanje na Iranski naftnih poljih. Tako želijo Savdijci vedeti kaj se dogaja v resnici ," je dejal vir iz ene izmed opec delegacij.

Brez posebnih pogojev

Nekateri viri iz Opeca in Omana so nedavno podali zamisel o izvzetju Irana iz zamrznitve proizvodnje, podobno kot je bilo v preteklosti primer z Irakom, a do sedaj še ni prišlo do nobenih posebnih pogojev, ki bi jih ponudili Teheranu.

Iranski naftni minister Bijan Zanganeh je prejšnji teden dejal , da je predlog o zamrznitvi obsega proizvodnje "smešen", drugi iranski viri pa so izrazili pripravljenost za razpravo o omejitvi proizvodnje šele potem, ko bodo dosegli proizvodnjo iz obdobja pred sankcijami.

Analitiki menijo, da bi se lahko proizvodnja in izvoz v naslednjih mesecih povečala za največ 0,7 milijona sodov na približno 3,5 milijona sodov na dan, a potreben bo dodaten čas, da bodo znane realne številke. Iran je na primer OPEC-u že dejal da bo januarja načrpal do 3,4 milijona sodov, kar je precej višja številka od ocene opazovalcev OPEC-a.

Do junija, ko bo imel OPEC svoj naslednji sestanek, po mnenju virov slika o Iranskem izvozu še ne bo povsem jasna, saj naj bi bile zanesljive številke na voljo samo za april. Viri tako pravijo, da bo junija še prezgodaj soditi o tem, ali se bo svetovna proizvodnja nafte začela zmanjševati.

Savdska Arabija in Rusija nista omenili ničesar o ničnosti zaveze za zamrznitev proizvodnje, če se ji ne bo pridružil Iran, kar pušča nekaj manevrskega prostora za sprejem potencialnega kompromisa. Ruski minister za energetiko Aleksander Novak načrtuje pot v Iran, ki je tesen zaveznik Moskve, kjer bo opravil več pogovorov o zamrznitvi proizvodnje, ki bi lahko po njegovih besedah trajala celo do leto dni.

Upoštevanje Rusije

Če bo Rusija spoštovala zamrznitev obsega proizvodnje nafte, bo to velik odmik od njenih dosedanjih politik. Edinkrat do sedaj se je Rusija za sodelovanje z OPEC-om odločila leta 2001, a na koncu ni spoštovala svojih zavez in je namesto tega izvoz povečala.

To je bilo za Alija Al-Naimi, ki je orkestriral posel v letu 2001 veliko razočaranje in je še vedno pazljiv pri dogovoru o čemurkoli saj jih lahko prevara tako Rusija, kot druge članice OPEC-a. "Tudi če bi se dogovorili za zmanjšanje proizvodnje, tega ne bodo dejansko izvedli. Nobenega smisla ni v zapravljanju našega časa za iskanje zmanjšanja proizvodnje," je dejal prejšnji teden.

A po mnenju opazovalcem OPEC-a pomeni zamrznitev proizvodnje spremembo politike za Savdsko Arabijo, stran od pogleda, da bo trg sam sebe uravnotežil k temu, da je potrebuje dodatno spodbudo.

"Ščasoma bo potrebeno znižanje proizvodnje," je dejal eden od delegatov OPEC-a, ki ni hotel izdati svoje identitete.

Drugi pozivajo k hitrejšim ukrepom. Nekdanji katarski minister za energetiko Abdullah al-Attiyah, ki še vedno govori z proizvajalci znotraj in zunaj OPEC-a je dejal da je rez proizvodnje, potreben predenj bo postala zasičenost trga neobvladljiva.

About Author

Luka Gubo

Luka Gubo

je kvantitativni analitik pri podjetju Finančni Trgi d.o.o. in upravljavec sklada FT Quant, in ima dolgoletne izkušnje na področju razvoja kvantitativnih modelov in investicijskih strategij. Njegov fokus je implementacija ugotovitev priznanih svetovnih akademikov v prakso, kar pomeni razvoj investicijskih pristopov, ki imajo visoke tveganju prilagojene donose. Zagovarja popolno transparentnost delovanja in čim bolj sistematično odločanje v investicijskem procesu. Za slovenske medije je pogosto vir informacij ali v obliki posvetov ali pisanja prispevkov in kolumn. Njegovi prispevki in komentarji so bili objavljeni v vseh večjih slovenskih medijih (Planet Siol.net, 24ur.com, Delo, Dnevnik, Finance, RTV Slo, Radio Slovenija, Val202, idr.)

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce