Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Opec + razmišlja o povečanju proizvodnje nafte

Opec + razmišlja o povečanju proizvodnje nafte
July 13
05:36 2020

Najpomembnejši svetovni proizvajalci nafte naj bi ta teden, ob znamenjih naraščajočega povpraševanja napovedali povečanje proizvodnje. Naftni kartel Opec naj bi se sestal v torek in sredo, da bi razpravljal o svoji naslednji potezi.

Analitiki napovedujejo, da se bodo večji proizvajalci strinjali z zmanjšanjem ponudbe, ki je bila v aprilu uvedena za podporo cen. Opec in njegovi zavezniki, znani tudi pod imenom Opec+, so med najhujšo pandemijo kitajskega virusa, ko se je povpraševanje povsem ustavilo, dnevno proizvodnjo nafte znižali za 9,7 milijona sodov.

Ta dogovor je bil sklenjen, da bi olajšal učinke zasičenja z ponudbo na naftnih trgih, ki je bilo posledica zastoja gospodarstev in pomagal stabilizirati cene.

Dobave Airbusa so v prvi polovici leta dosegle najnižje nivo v zadnjih 16. letih

Nafta znamke Brent, ki velja za svetovno referenčno vrednost za nafto, je letos izgubila okrog 30 odstotkov vrednosti, medtem ko je ameriška lahka nafta za kratko obdobje v aprilu zdrsnila pod ničlo.

Medtem naraščajo pričakovanja, da bodo naslednji mesec omejitve proizvodnje zmanjšane na 7,7 milijona sodov na dan, kar pomeni, da bi se dnevna proizvodnja povišala za 2 milijona sodov.

Bolj optimistični obeti prihajajo potem, ko je Mednarodna agencija za energijo (IEA) prejšnji teden sporočila, da je po njihovem mnenju najhujši učinek pandemije zdaj že končan. V svojem mesečnem poročilu je agencija za letos napovedala malenkostno izboljšanje svetovnega povpraševanja po surovi nafti.

Vseeno so opozorili, da je veliko odvisnega od tega kako bo potekal nadaljnji razvoj pandemije.

Poročilo hkrati poudarja ponovno oživitev rasti primerov v nekaterih delih sveta, vključno z ZDA in Latinsko Ameriko, kar bi lahko po njihovem mnenju "vrglo senco" na trenutno okrevanje povpraševanja po svetu.

Singapurska strokovnjakinja za nafto Vandana Hari je opozorila na hitro okrevanja surovinskega trga. "Trenutno se pričakuje, da se bo svetovno povpraševanje po nafti približalo ravnem pred koronavirusom šele v drugi polovici leta 2021. Natančne ravni morda ne bo doseglo še mnogo pozneje, saj se mednarodni letalski promet in povpraševanje po kerozinu, ne bosta normalizirala še vsaj v naslednjih dveh do treh letih," je dejala.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce