Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

OPEC se je dogovoril za podaljšanje omejitve proizvodnje nafte do konca prihodnjega leta

OPEC se je dogovoril za podaljšanje omejitve proizvodnje nafte do konca prihodnjega leta
December 01
07:21 2017

Vodilne države izvoznice nafte na svetu, so se dogovorile za podaljšanje proizvodnih omejitev, ki so namenjene povišanju cen nafte, za nadaljnih devet mesecev. Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) in nečlanice, ki jih vodi Rusija, so se dogovorile, da se bo omejitev proizvodnje podaljšala do konca leta 2018.

Za omejitev proizvodnje so se države prvič dogovorile leto dni nazaj, ta ukrep pa je v tem obdobju pomagal cene nafte dvigniti za približno 30 odstotkov. Po sprejemu dogovora, ki so ga trgi pričakovali, so se cene nafte nekoliko znižale. Cena nafte znamke Brent, se je tako znižala za 0,3 odstotka, na 62,35 dolarja za sod.

ZDA so sprožile preiskavo o Kitajski industriji aluminija

Države izvoznice nafte so sicer zaradi padajočih cen nafte, ki jih je s seboj prinesla prevelika globalna ponudba, zelo trpele. Nov dogovor pomeni, da bo na dan še naprej načrpanih 1,8 milijonov sodov nafte manj od zmogljivosti, s čimer naj bi zmanjšali preveliko ponudbo na trgu in zvišali cene črnega zlata.

14 člansko združenje OPEC, katerega največja članica je Saudova Arabija, je že v preteklosti za dvig cen omejevalo svojo proizvodnjo. A decembra lani se jim je pri tem ukrepu pridružilo še 10 drugih nečlanic, vključno z največjim izvoznikom nafte izven skupine, Rusijo. Ta začetni sporazum je bil enkrat že podaljšan, do marca prihodnje leto.

Glavni dejavnik presežne globalne ponudbe je sicer nafta iz ZDA, ki jo pridobivajo iz skrilavca. Rusija je sicer večlkrat že izrazila zaskrbljenost, da bi nadaljevanje proizvodnih omejitev lahko pripeljalo do še večje proizvodnje nafte, ki jo pridobivajo na takšen način.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce