Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

OPEC se je med vojno za ceno nafte odločil za ‘minuto odmora’

OPEC se je med vojno za ceno nafte odločil za ‘minuto odmora’
October 09
06:49 2015

Dolga desetletja potem, ko so člani glasbene skupine ABBA prepevali 'zmagovalec pobere vse' se trenutno prav to dogaja na svetovnem naftnem trgu.

Generalni sekretar združenja OPEC, Abdallah Salem El-Badri se je po govoricah, da se pojavlja možnost sodelovanja med članicami opeca in nečlanicami s katerim bi poiskušali pospešiti uravnoteženje svetovnega trga, znašel na udaru. Dejal je: "Nimamo nobenih težav sodelovati s komerkoli. Celo z proizvajalci iz ZDA. Če se želijo pogovarjati z nami, smo do tega odprti, saj trenutna situacija škoduje skoraj vsakomur. ZDA, OPEC-u in ostalim, vsem."

Medtem je predsednik družbe Shell, Ben Van Beurden dejal, da začenja opažati vpliv nizkih cen na okolje: "V maju in juniju smo videli prva znamenja nižanja proizvodnje. To bi lahko pomenilo višje cene, če bi lahko z Opecom dosegli dogovor" in se pri tem skliceval na ohranjanja nekega nivoja proizvodnje.

Direktor Shella: Težko je napovedati ceno nafte v prihodnosti

Najnovejši podatki so pokazali, da se je ameriški trgovinski primanjkljaj iz 41 milijard dolarjev v avgustu, septembra povišal že na 48 milijard dolarjev, saj se izvoz še naprej znižuje. Primanjkljaj v trgovini z Kitajsko se je iz 4,2 milijared dolarjev povečal že na skoraj 33 milijard, kar je največja trgovinska razlika med vse državami na svetu. Kljub temu se pozitiven odnos na širših trgih pozna tudi na trgu surovin, kjer je teksaška nafta spet našla nekaj podpore.

Najnovejša anketa inštituta za raziskave prometa iz Univerze v Michiganu, je izpostavila kratkoročni spomin voznikov v ZDA. Potem, ko so cene goriva že skoraj celo leto gibljejo pod nivojem 1 dolarja za galono, se vse več ljudi odloča za nakup potratnih vozil - tako avtomobili prodani v septembru povprečno porabijo 10,7 litrov goriva na sto prevoženih kilometrov, kar je 0,25 litra več kot leto dni nazaj.

screen shot 2015-10-07 at 8.34.03 am

Med drugimi zanimivimi novicami najdemo Savdsko družbo Aramco, ki si prizadeva za nakup zmogljivosti za rafineriranje kitajske družbe Sinopec. Obojestranski dogovor se zdi mogoč, saj želi savdska družba povečati svoje vezi z Azijo, ki ostaja največje rastoče tržišče na svetu, medtem ko že kitajski premier Ši Jingpin spodbuditi tuje naložbe v državi, povečati trgovino in preglednost poslovanja.

Medtem je poslabšanje odnosov med Rusijo in Turčijo predsednika Gazproma Alekseja Milerja, privedlo do objave, da bo imel načrtovan plinovod med državama znan pod imenom "Turkish Stream" sedaj kapacieteto 32 milijard kubičnih metrov plina, kar je pol manj od prvotnih načrtov. Razlog za izgradnjo plinovoda na prvem mestu je bil izogib Ukrajini, ki ima z Rusijo zaradi njeno vpletenost v spopade na njenem ozemlju, zelo slabe odnose.

Zadnja novica zadeva še eno proizvajalko nafte z visokimi stroški proizvodnje - Norveško, ki se je odločila za začetek zmanjševanja svojega 740 milijard dolarjev težkega sklada (sklad naj bi služil za kot varno gnezdo za naslednje generacije), saj so se prihodki povezani z nafto zmanjšali.

Davčni prihodki od pridobivanja nafte v državi so se glede na leto dni nazaj znižali za 42 odstotkov, proračun za prihodnje leto pa naj bi po projekcijah presegel prihodke. Norveški ne-naftni primanjkljaj se še naprej povečuje saj država nadaljuje z potrošnjo medtem, ko se proizvodnja nafte znižuje, s tem pa padajo tudi prihodki...

screen shot 2015-10-07 at 8.34.49 am

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles