Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Optimizem glede trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko je krepko zvišal vrednost azijskih delniških trgov

Optimizem glede trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko je krepko zvišal vrednost azijskih delniških trgov
January 09
07:41 2019

Azijske delnice so se danes povzpele na najvišje nivoje v zadnjih treh tednih in pol, kar je posledica rastočega optimizma, da lahko ZDA in Kitajska skleneta trgovinski sporazum s katerim bi se izognili vsesplošnemu trgovinskemu spopadu, ki bi lahko resno ogrozil svetovno gospodarstvo.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je tako danes zrasel za 1,5 odstotka in dosegel najvišjo raven po 14. decembru.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je pridobil 1,3 odstotka vrednosti, medtem ko je merodajni kitajski indeks Shanghai Composite zrasel za 1,5 odstotka, indeks kitajskih blue čipov CSI 300 pa je pridobil 1,8 odstotka vrednosti. Na vrednosti so pridobile tudi ameriške delniške terminske pogodbe.

Ameriško gospodarstvo je še naprej izjemno uspešno, delniški trgi krepko navzgor

Glavni borzni indeks na Wall Streetu S&P 500 je včeraj pridobil skoraj odstotek vrednosti in podaljšal svoj odboj od najnižjih nivojev doseženih okrog božiča, že na več kot 9 odstotkov.

ZDA in Kitajska sta medtem dosegli dogovor za podaljšanje trgovinskih pogovorov v Pekingu na nenačrtovani tretji dan v sredo, ob znaku napredka pri vprašanjih, vključno z nakupi ameriških kmetijskih in trgovinskih proizvodov ter povečanim dostopom do kitajskih trgov.

Vseeno so viri povedali, da sta strani še daleč vsaka sebi, ko gre za ameriške zahteve za strukturne reforme na Kitajskem.

Ameriški predsednik Donald Trump je na Twitterju zapisal, da "pogovori z Kitajsko potekajo zelo dobro!"

Okrevanje tveganih vrednostih papirjev se je pospešilo od prejšnjega petka, ko je predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell dejal, da se zaveda tveganj za gospodarstvo, zato bo v tem letu potrpežljiv in fleksibilen pri sprejemanju političnih odločitev.

"Trgi so se znebili nekaj skrajne živčnosti potem ko je Powell z svojimi besedami poskrbel za nekaj olajšanja. A to kratko zatišje se bo kmalu končalo," je dejal investicijski strateg pri družbi Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, Norihiro Fujito.

"Upi na dosego dogovora v trgovinskih pogovorih med ZDA in Kitajsko pomagajo. Neke vrste dogovor bo verjetno povečal kitajski uvoz zemeljskega plina, soje in podobnih surovin iz ZDA. Vseeno pa bo zelo težko rešiti več strukturnih vprašanj, kot so pravice intelektualne lastnine," je dodal.

Tudi cene nafte so zaradi upanja na napredek v trgovinskih pogovorih, nadaljevale z okrevanjem. Cena za sod lahke ameriške nafte se je tako prvič v letu 2019 povzpela nad 50 dolarjev.

Na valutnih trgih je dolar proti večini drugih valut ohranil nespremenjeno vrednost. Z evrom se je trgovalo pri nivoju 1,1452 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce