Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Optimizem na svetovnih borzah se nadaljuje

Optimizem na svetovnih borzah se nadaljuje
December 16
07:11 2020

Azijske delnice so danes ostale v zelenem območju, medtem ko se je dolarju znižala vrednost, saj je začetek cepljena proti kitajskemu virusu in upi na nove ameriške fiskalne spodbude pomagali razveseliti vlagatelje pred božičnimi prazniki.

Kot znak, da se pozitivni zagon podaljšuje, so danes terminske pogodbe za vseevropski delniški indeks Eurostoxx 50 in nemški Dax pridobile 0,1 odstotka vrednosti, medtem ko je londonski indeks FTSE pridobil 0,3 odstotka vrednosti.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,8 odstotka vrednosti in končal dve zaporedni seji izgub. Indeks se giba blizu rekordnih nivojev, pri čemer se je v decembru povzpel že za 3,8 odstotka in je na poti k najboljši letni uspešnosti po letu 2017. Vse to je posledica velikodušnih spodbud vlad in centralnih bank po vsem svetu.

Avstralske delnice so pridobile 0,8 odstotka vrednosti, korejski indeks Kospi je narasel za 0,4 odstotka, medtem ko je japonski indeks Nikkei pridobil 0,2 odstotka vrednosti.

Japonska napovedala nov paket spodbud za gospodarstvo

Kitajski indeks CSI 300 je pridobil 0,15 odstotka vrednosti, medtem ko je Hongkonški indeks Hang Seng napredoval za 0,86 odstotka. Terminske pogodbe E-mini za indeks S&P 500 so padle za 0,05%.

Včeraj so bila gibanja na ameriških in evropskih borzah, zlatu in nafti pozitivna. Indeks Dow Jones je tako pridobil 1,1 odstotka vrednosti, medtem ko sta tako indeks S&P 500, kot tehnološki indeks Nasdaq pridobila 1,3 odstotka vrednosti. Optimizem je posledica napredka pri dogovoru glede sprejema 1,4 bilijona dolarjev vrednega paketa spodbud za ameriško gospodarstvo.

Velik napredek je bil dosežen tudi pri uvajanju cepiv proti kitajskemu virusu, pri čemer naj bi cepivo družbe Moderna še ta teden dobilo potrebno regulativno odobritev. Poleg tega se začenja tudi distribucija že odobrenih novih cepiv družb Pfizer in BioNtech SE.

"Kljub temu, da kitajski virus še naprej pustoši po Evropi in ZDA, gledajo trgi preko kratkoročnih tveganj za gospodarsko rast in se osredotočajo na zelo verjetno boljše čase v letu 2021," je v zapisal glavni ekonomist družbe Betashares, David Bassanese.

Trgi se bodo zdaj obrnili na napovedi Ameriške centralne banke o tem ali bo gospodarstvo doživelo dvojno recesijo ali pa smo na pragu razcveta, ki ga prinašala razvoj cepiva proti kitajski kugi.

Centralna banka naj bi pozneje danes objavila svojo izjavo, analitiki pa pričakujejo nekaj napotkov o tem kdaj in kako bi FED lahko spremenila svoj program nakupa obveznic.

Hkrati je optimizem o trgovinskemu dogovoru o brexitu pomagal pri rasti delnic in nižji vrednosti dolarja proti evru in britanskemu funtu. Proti evru je dolar upadel na nivo 1,2160, kar je najnižji nivo zadnjih dveh letih in pol.

Na surovinskih trgih se je cena zlata okrepila za 0,1 odstotka na 1855,17 dolarja za unčo. Zlato, ki velja kot varnost proti inflaciji in razvrednotenju valute, je v letošnjem letu sredi do sedaj nevidenih spodbujevalnih ukrepov po vsem svetu, pridobilo 22 odstotkov vrednosti.

Nafta znamke Brent je danes pridobila 8 centov in se prodaja po ceni 50,68 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 47,56 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles