Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Optimizem na trgih se nadaljuje kljub rasti okužb z koronavirusom

Optimizem na trgih se nadaljuje kljub rasti okužb z koronavirusom
June 24
06:05 2020

Azijske delnice so v sredo dosegle najvišje nivoje v zadnjih štirih mesecih, saj so vlagatelji trdno prepričani glede svojih pričakovanj o ponovnem odpiranju svetovnega gospodarstva, čeprav je v zadnjem času prišlo do novega porasta primerov kitajskega koronavirusa.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes zrasel za 0,39 in dosegel najvišje nivoje po začetku marca, vseeno pa je bil obseg trgovanja majhen.

Japonski borzni indeks Nikkei se je okrepil za 0,1 odstotka, kitajske delnice pa so pridobile 0,3 odstotka. Previdnost je bila sicer še vedno prisotna drugod, pri čemer so terminske pogodbe za indeks S&P 500 upadel za 0,1 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe za vseevropski indeks EUROSTOXX 50 izgubile 0,7 odstotka vrednosti.

Na Wall Streetu so včerajšnji dan indeksi končali 0,5 odstotka višje, pri čemer je indeks S&P 500 pridobil 0,43 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se je okrepil za 0,74 odstotka.

ZDA podaljšale zamrznitev izdaje nekaterih vizumov

Novice o koronavirusu sicer niso bile spodbudne, saj je več zveznih držav v ZDA zabeležilo nove rekordne nivoje okužb, medtem ko je število smrtnih primerov v Latinski Ameriki preseglo 100,000.

Evropska unija je zaradi števila primerov celo pripravljena na prepoved vstopa ameriških potnikov v Unijo in jih uvršča v isto kategorijo kot Brazilijo in Rusijo.

Kljub temu pa trgi domnevajo, da obstaja zelo velika ovira za ponovno zaustavitev gospodarstva, zato vpliv na poslovno aktivnost zaenkrat še ni velik.

Močan optimizem glede svetovnega gospodarstva so podprli tudi nadpovprečno dobri podatki raziskav glede proizvodnje v Evropi, pri čemer izstopa Francija, kjer je olajšanje ukrepov karantene vodilo k skromnemu povratku k rasti.

Objava je sledila dobrim junijskim podatkom za večino Azije, čeprav so podatki za Japonsko vlagatelje razočarali.

"Eno do presenečenj pri zadnjih podatkih je odpornost podatkov o dejavnosti v nastajajočih gospodarstvih Azije in to kljub močni upočasnitvi svetovnega gospodarstva in dejstvu, da ostaja globalno povpraševanje pod ravnmi iz časa pred pandemijo," so v zapisu sporočili analitiki iz JPMorgana.

Boljši evropski podatki v kombinaciji s pozitivnim razpoloženjem za tveganje so povečali pritisk na ameriški dolar. Njegova vrednost v primerjavi z košarico pomembnejših valut se je tako znižala na nivo 96,578 točke.

Vrednost evra v primerjavi z dolarjem je narasla na 1,1321 dolarja, medtem ko je v ponedeljek dosegala zgolj 1,1167 dolarja.

Na surovinskih trgih sta padec dolarja in neskončno poceni likvidnost centralnih bank pomagala dvigniti vrednost zlata na najvišje nivoje po oktobru leta 2012. Za unčo plemenite kovine je bilo treba tako odšteti že 1770 dolarjev.

Vrednost nafte se je umaknila iz najvišjih nivojev v zadnjih štirih mesecih, potem ko se je obseg ameriških zalog nafte v zadnjem tednu povečal za presenetljivo visokih 1,7 milijona sodov. To je precej več od pričakovanj analitikov, ki so napovedovali rast zalog v višini 300,000 sodov.

Cena nafte znamke Brent se je tako znižala za 18 centov na 42,45 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 40,14 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce