Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Padec delnic Appla pretresa Wall Street

Padec delnic Appla pretresa Wall Street
November 13
07:07 2018

Applove delnice so med včerajšnjim trgovanjem na borzi izgubile 5 odstotkov vrednosti, kar je vplivalo na vrednost trgov v ZDA in odneslo več kot 40 milijard dolarjev tržne vrednosti tehnološkega velikana. Padec vrednosti delnic je sledil opozorilu glede dobička iz strani nekaterih od dobaviteljev družbe, kar je poslabšalo zaskrbljenost, da se povpraševanje po iPhonih upočasnjuje.

Zaradi upada vrednosti je bila družba ena od največjih poražencev dneva na indeksu Dow, ki je dan zaključil z 2,3 odstotnim padcem vrednosti. Širši indeks S&P 500 je izgubil 2 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq dan zaključil 2,75 odstotka v rdečem.

Tehnološka podjetja so sicer v začetku leta gnala veliko rast borznih indeksov, a se sedaj soočajo z pozivi k regulativnim in davčnim spremembam, ki bi lahko škodovale njihovi rasti. Delnice Amazona so včeraj izgubile več kot 4 odstotke vrednosti, delnice Alphabeta so padle za 2,5 odstotka, medtem ko so Facebookove izgubile 2,3 odstotka.

Padec vrednosti Appla je prišel potem ko je družba Lumentum, ki je ameriški proizvajalec tehnologije za prepoznavo obrazov in Applov dobavitelj dejal, da je eden od njihovih glavnih kupcev zmanjšal obseg naročil. Kot rezultata so pri družbi zmanjšali svoje obete za prodajo in dobiček, zaradi česar so njihove delnice izgubile več kot 30 odstotkov vrednosti.

Wall Street z visoko rastjo po kongresnih volitvah

Opozorilo Lumentuma je prišlo kmalu po tem, ko je še en dobavitelj Appla, Japan Display prav tako znižal svoje celoletne smernice, za kar so okrivili "volatilno povpraševanje potrošnikov".

Opozorila Applovih dobaviteljev so podaljšale razprodajo delnic družbe, ki se je začela v začetku meseca, potem ko je prodajna napoved družbe razočarala vlagatelje.

Delnice družbe so trgovalni dan zaključile pri ceni 194 dolarjev, kar je že 15 odstotkov nižje od rekordnih nivojev doseženih v oktobru. Pri Applu sicer vztrajajo, da so optimistični glede napovedi za praznično sezono, saj so šibkejše napovedi pripisali enkratnim spremembam, kot so časovna razporeditev splavitve novih telefonov in začasne težave z dobavno verigo.

Družba sicer še naprej beleži rekordne dobičke, kar je predvsem posledica višjih cen in rastočih prihodkov iz naslova storitev, med katerimi najdemo App Store, Apple Pay in Apple Music.

Vseeno ostajajo analitiki skeptični, še posebej potem ko je družba dejala, da bo prenehala objavljati število prodanih iPhonov, iPadov in Mackov. Analitiki so opozorili, da bi se Applovo zanašanje na višje cene lahko izkazalo kot velika ranljivo, še posebej če bo prišlo do širšega padca porabe potrošnikov.

Udarec za Goldman

Medtem je tudi banka Goldma Sachs, ki se je znašla sredi škandala v malezijskem državnem razvojnem skladu pripomogla k padcu vrednosti indeksov na Wall Streetu. Delnice investicijske banke so tako izgubile približno 7,5 odstotka vrednosti, potem ko je malezijski uradnik dejal, da želi država povračilo provizij, ki jih je Goldman zaslužil za delo pri prodaji obveznic za sklad 1MDB.

Nekdanji izvršni direktor pri banki je namreč ta mesec priznal krivdo, pri obtožbah, da je sodeloval v shemi, ko so nekaj zbranega denarja v ponudbah porabili za podkupnine.

Padci na ameriških trgih sicer sledijo daljšemu obdobju volatilnosti na Wall Streetu, potem ko so nekateri vlagatelji postali previdni zaradi opozoril o upočasnitvi svetovne gospodarske rasti, trgovinskih napetosti, padajočih cen nafte in naraščanju obrestnih mer.

Hkrati se ameriška podjetja srečujejo tudi z rastočo vrednostjo dolarja, kar škoduje prodaji v tujini.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce