Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Panasonic je zaradi ameriških sankcij zamrznil poslovanje z Huaweijem

Panasonic je zaradi ameriških sankcij zamrznil poslovanje z Huaweijem
May 23
07:32 2019

Japonska tehnološka družba Panasonic je dejala, da bo ustavila poslovanje z družbo Huawei, s čimer želijo izpolniti ameriške omejitve poslovanja. Pri družbi so po poročanju dejali, da velja prepoved za blago, ki vsebuje več kot 25 odstotkov materialov s poreklom iz ZDA.

Kasneje je sicer prišlo do manjše zmede glede stališč Panasonica, ko so na svoji kitajski spletni strani dejali, da bo podjetje Huaweiju še naprej dobavljalo svoje izdelke.

Prejšnji teden so ZDA Huawei postavile na seznam družb s katerimi ameriška podjetja ne morejo trgovati, če nimajo ustrezne licence. Omejitve označujejo stopnjevanje prizadevanj ZDA, za blokiranje Huaweija, ki po njihovem mnenju predstavlja varnostno tveganje.

Google se je odločil da Huaweiju prepreči dostop do posodobitev Androida

"Panasonic je v interni objavi napovedal, da bodo morali suspendirati transakcije s Huaweijem in njegovimi 68 podružnicami, poslovanje s katerimi so prepovedale ZDA," so v izjavi za medije sporočili pri družbi.

Kasneje danes se je zdelo, da Panasonic nasprotuje temu stališču, saj so na svoji kitajski spletni strani objavili izjavo v kateri trdijo, da bodo še naprej oskrbovali Huawei. Zaenkrat še ni jasno kakšne transakcije bo Panasonic začasno ustavil in zakaj so bile le te predmet omejitev ZDA.

Trumpov črni seznam

Prejšnji teden je Trumpova administracija dodala Huawei - drugi največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu - na svoj "seznam subjektov", ki podjetju prepoveduje nakup tehnologije ameriških podjetij brez vladne odobritve.

Ustanovitelj družbe Ren Žengfei je sicer medtem zmanjšal pomen vpliva ameriških omejitev na Huawei, vendar zgodnji znaki kažejo, da bi lahko bile posledice za družbo zelo pomembne.

Medtem so se pri Googlu odločili, da bodo Huaweiju preprečili dostop do nekaterih posodobitev operacijskega sistema Android, kar pomeni, da bodo novi modeli telefonov Huawei izgubi dostop do nekaterih Googlovih aplikacij.

Japonski družbi Softbank in KDDI sta dejali, da zaenkrat ne bosta prodajali novih Huaweijevih telefonov.

Trgovinske napetosti

Prizadevanja ZDA prihajajo v čas stopnjevanja trgovinskih napetosti s Kitajsko. V začetku meseca so tako ponovno zaostrile trgovinsko vojno s sprejemom višjih uvoznih dajatev za kitajsko blago, potem ko se je zdelo, da se strani bližata sprejemu trgovinskega sporazuma.

Huawei se je medtem v zadnjih nekaj mesecih znašel v epicentru boja med velesilama.

Družba se pod pobudo ZDA sooča z naraščajočo reakcijo zahodnih držav glede možnih varnostnih tveganj, ki izhajajo iz uporabe izdelkov družbe pri gradnji mobilnih omrežij naslednje generacije 5G.

ZDA namreč trdijo, da bi lahko kitajska vlada lahko uporabila izdelke Huaweija za vohunjenje in nadzor. Huawei je sicer te trditve zanikal in pravi, da posluje neodvisno od kitajske vlade.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce