Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pandemija kitajskega virusa bi lahko svet stala med 5 in 8 bilijonov evrov

Pandemija kitajskega virusa bi lahko svet stala med 5 in 8 bilijonov evrov
May 15
06:21 2020

Pandemija kitajskega koronavirusa bi lahko svetovno gospodarstvo stala med 5,4 in 8,15 bilijona evrov, so sporočili iz Azijske razvojne banke (ADB). Gre za več kot podvojeno napoved glede na prejšnji mesec, ki dosega med 6,4 in 9,7 odstotka vse svetovne gospodarske proizvodnje.

Napoved prihaja v času ukrepi za upočasnitev virusa še naprej paralizirajo gospodarske dejavnosti po vsem svetu. Oblasti na svetovni ravni so sprejele agresivne ukrepe, da bi svoja gospodarstva obvarovali pred učinki izbruha.

"Ta nova analiza predstavlja široko sliko zelo pomembnega potencialnega gospodarskega učinka Covid-19," je dejal glavni ekonomist pri družbi ADB Jasujuki Savada.

FED opozarja pred počasnim okrevanjem brez dodatne finančne pomoči

"Izpostavlja tudi pomembno vlogo političnih ukrepov, ki pomagajo blažiti škodo na gospodarstvih," je dodal.

Iz banke so sporočili, da se zgornji del napovedi nanaša na predpostavko, da bi omejitve gibanja in obratovanja podjetij trajale vsaj šest mesecev, spodnji del pa predvideva, da bi omejitve ostale v veljavi tri mesece.

Centralne banke po vsem svetu so se odločile za agresivna znižanja obrestnih mer in uvedla obsežne spodbujevalne ukrepe za pomoč pri boju proti vplivu izbruha virusa, ki je pretresel finančne trge in sprožil strah pred globoko svetovno recesijo.

Včeraj so nove številke pokazale velik vpliv izbruha kitajskega virusa na največje svetovno gospodarstvo, saj se je število Američanov, ki so iskali nadomestilo za primer brezposelnosti pretekli teden povečalo za novih skoraj 3 milijone ljudi.

Tako sedaj že skoraj četrtina vse delovne sile v ZDA uveljavljala neko obliko ugodnosti.

V začetku tega tedna je predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell opozoril, da bo okrevanje ameriškega gospodarstva najbrž potekalo počasneje od prvih ocen. Hkrati je opozoril, da se lahko ZDA soočale s počasnim in bolečim okrevanjem, brez dodatnih velikih olajševalnih ukrepov iz strani vlade.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles