Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Perutnina Ptuj lani s skoraj 11 milijoni dobička

Perutnina Ptuj lani s skoraj 11 milijoni dobička
April 10
07:31 2017

Perutnina Ptuj je minulo poslovno leto sklenila dobičkonosno. Kot je razvidno iz letnega poročila skupine Sij, lastnice družbe, je ta na ravni skupine ustvarila skoraj 245,5 milijonov evrov prodaje, leto pa sklenila z 10,9 milijona evrov čistega dobička. To je dvakrat toliko kot v solidnem letu 2014 in precej več od predlanskih 92.000 evrov.

Kot je uprava ptujske družbe, ki jo vodi Tibor Šimonka, pojasnila v letnem poročilu Sija, jim je lani uspelo ohraniti in okrepiti položaj vodilnega ponudnika perutninskih živil na trgih Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Ob tem so se v koncernu, ki povezuje 18 podjetij v sedmih državah, uspeli prilagajati spremembam na različnih trgih.

Aktivno staranje prebivalstva – kakšna podpora se obljublja podjetjem?

V prvih mesecih lani so bili izpostavljeni veliki cenovni konkurenci uvoženega svinjskega mesa, kar je vplivalo tudi na obseg prodaje. Z usmeritvijo na izvozne trge in izdelke z višjo dodano vrednostjo so rezultat kljub 1,7 milijona, v primerjavi z letom 2014 pa z več kot 11 milijonov evrov nižjimi prihodki, še izboljšali.

Boljši rezultat v največji meri pripisujejo prihrankom, ki so jih dosegli pri stroških surovin, embalaže in nekaterih drugih materialov, pri procesnih stroških ter s strukturnimi spremembami v prodajnem programu. Nižje prihodke v skupini pripisujejo devet centov nižji povprečni prodajni ceni osnovnega programa, kar je posledica razmer na evropskem trgu perutninskega mesa, medtem ko je bila prodaja količinsko za dobre štiri odstotke višja kot leto prej.

Medtem ko so v skupini, ki je lansko leto končala s 3687 zaposlenimi, kar je 170 več kot leto prej, v prejšnjih treh letih močno zmanjšali neto finančni dolg, se je ta zaradi prevzema PP Energije lani povečal za 4,9 milijona evrov. Tudi letos so bo za deset milijonov evrov zvišal zaradi načrtovanih naložb ter nakupa deležev v družbah PP Energija in PP BH, ki bodo skupaj znašali 6,8 milijona evrov.

Dolgoročne finančne obveznosti so konec lanskega leta znašale dobrih 58, kratkoročne pa nekaj več kot 15 milijonov evrov, kar je po zaslugi dogovora z bankami in dokapitalizacije ob vstopu novega lastnika precej manj kot še leta 2014. Kazalnik NFD/EBITDA so tako znižali za 0,76 točke in znaša 1,38, še letos pa ga z dodatnim izboljšanjem poslovnih rezultatov nameravajo prepoloviti.

Sicer pa Perutnina Ptuj ohranja delež izvoza, ki znaša okoli 65 odstotkov, največ na domicilne trge Srbije, Bosne in Hercegovine in Hrvaške, medtem ko četrtino izvoza predstavlja prodaja v vse ostale države. V primerjavi z letom prej so izvoz povišali za dober odstotek, zlasti po zaslugi za četrtino višje prodaje na švicarskem trgu.

Skoraj 90 odstotkov izdelkov so prodali pod lastnimi blagovnimi znamkami, pri čemer osem odstotkov celotne prodaje predstavlja njihova najbolj znana znamka Poli.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce