Finančni trgi

Prispevki

Petina možnosti, da Hrvaška v petih letih bankrotira

Petina možnosti, da Hrvaška v petih letih bankrotira
July 13
07:33 2010

Možnost, da se to zgodi Sloveniji, je le 7,6-odstotna, za Nemčijo pa 3,9-odstotna, ocenjuje analitska družba CMA Vision.

Za Grčijo obstaja kar 53-odstotna možnost, da bo v prihodnjih petih letih bankrotirala, za Hrvaško pa je 20,5-odstotna, ocenjujejo pri družbi CMA Vision . Hrvaški strokovnjak Slavko Kulić pravi, da bo do zloma gospodinjstev in njihove države prišlo konec leta 2011, zaradi rastočih obresti in tečaja.

Kulić: Opozorila na Hrvaškem so jasna že leta

Ugotovitve z nove lestvice je za hrvaški spletni portal index.hr pokomentiral gospodarski strokovnjak Slavko Kulić z besedami: "Že leta prihajajo opozorila o gospodarskem zlomu države." Po njegovem se je že konec devetdesetih let vedelo, da je hrvaško gospodarstvo prepuščeno naključju in da ga država ne more podpirati. "Nekdanja centralna banka se je takrat znebila vseh 40 nacionalnih bank, ko so te izginjale, pa je hrvaško gospodarstvo prešlo v nemilost tujih bank.

Takrat je bilo dovolj 40 domačih, zdaj pa ni dovolj 45 tujih bank. Hrvaško gospodarstvo ni več imelo moči kapitala, to moč so prevzele banke, katerih obrestne mere so bile višje kot v Evropi. Že takrat je bilo jasno, da hrvaško gospodarstvo in prebivalstvo drsita v dolžniško spiralo," je po pisanju portala pojasnil Kulić. Po njegovem bo do zloma gospodinjstev in države na Hrvaškem prišlo konec leta 2011, zaradi rastočih obresti in tečaja.

Najbolj ogrožene v EU: Grčija, Romunija, Portugalska

Pri CMA Vision so v rednem četrtletnem poročilu možnost za bankrot v prihodnjih petih letih ocenili za 70 držav, pri čemer prvo mesto pomeni najbolj ogroženo državo. Tri najbolj tvegane države so Venezuela, Grčija in Argentina. Slovenija je na 54., Nemčija pa na 65. mestu. Izmed članic EU je najviše uvrščena, razumljivo, Grčija - in to kar na drugem mestu, naslednji najbolj ogroženi pa sta Romunija na osmem mestu (25,4-odstotna možnost za bankrot) ter Portugalska na devetem. Irska in Španija sta na 14. in 15. mestu, možnost, da bankrotirata, pa je nekaj več kot 20-odstotna.

Takoj za Španijo se že uvršča Hrvaška (20,5-odstotna možnost za bankrot v prihodnjih petih letih). Od slovenskih sosed je najbolj ogrožena Madžarska (na 13. mestu z 21,5-odstotno možnostjo bankrota), tej pa že sledi Hrvaška. Italija je na 21. mestu (15,5-odstotna možnost za bankrot), Avstrija je na 51. s 7,8-odstotno možnostjo.

Ocene o možnosti za to, da posamična država razglasi nezmožnost poplačila svojih obveznosti oziroma svoj bankrot, so pri družbi CMA pripravili s pomočjo vrednosti izvedenih finančnih instrumentov CDS (gre za posle zamenjave posojilnega tveganja).

Vir: finance.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce