Finančni trgi

Prispevki

Petrol bo letos med delničarje delil manj dobička; prihajajo novi nadzorniki

Petrol bo letos med delničarje delil manj dobička; prihajajo novi nadzorniki
February 27
09:00 2017

Uprava Petrola, ki jo vodi Tomaž Berločnik, je za 6. aprila sklicala skupščino družbo, na kateri bodo delničarji med drugim odločali o višini dividend - predlaganih 12,35 evra bruto na delnico je manj kot lani - in imenovali nov nadzorni svet. Po predlogu bodo v njem kapital po novem zastopali Sašo Berger, Nada Drobne Popovič in Aleš Skok.

Omenjeni bodo zamenjali sedanje nadzornike Ireno Prijović, Matijo Blažiča in Klemna Ferjančiča, medtem ko Tomaž Kuntarič, Igo Gruden in Mladen Kaliterna po predlogu ostajajo v nadzornem svetu. Štiriletni mandat bodo nastopili dan po skupščini, torej 7. aprila, razen Kaliterna, ki bo mandat nastopil s 16. julijem.

Člani nadzornega sveta, ki jih imenujejo delavci, bodo ostali v obstoječi sestavi. Svet delavcev Petrola je namreč januarja za nadzornike s strani delavcev imenoval Zorana Gračnerja, Alena Mihelčiča in Roberta Ravnikarja. Nov štiriletni mandat so nastopili 22. februarja.

Banka Goldman Sachs napoveduje nadaljnje upadanje svetovnih zalog nafte

Delničarji bodo poleg imenovanja nadzornega sveta odločali tudi o uporabi bilančnega dobička. Tega je bilo lani za 28,86 milijona evrov, po predlogu bi se ga za izplačilo dividend namenilo 25,46 milijona evrov oz. 12,35 evra bruto na delnico, medtem ko se preostalih 3,4 milijona evrov razporedi v druge rezerve iz dobička.

Lani so delničarji sicer po nasprotnem predlogu na skupščini dobili 12,60 evra bruto dividende oz. skupno 26 milijonov evrov, potem ko sta uprava in nadzorniki predlagali, da se za dividende nameni 22,9 milijona evrov oz. 11,10 evra bruto na delnico.

Skupščina bo odločala še o podelitvi razrešnice upravi in nadzornikom družbe za delo v minulem letu ter imenovanju družbe Ernst & Young Revizija za revizorja letošnjega poslovanja.

Delničarji bodo tudi odločali o pooblastilu uprave za nakup lastnih delnic. Pooblastilo bo veljalo 36 mesecev od dneva potrditve sklepa, uprava Petrola pa bo lahko kupila največ 208.630 lastnih delnic družbe, pri čemer skupni delež delnic, pridobljen na podlagi tega pooblastila, skupaj z drugimi lastnimi delnicami, ki jih družba že ima (24.703 lastnih delnic), ne sme presegati 10 odstotkov osnovnega kapitala (208.630 delnic).

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce