Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Peugeot je lani skoraj podvojil dobiček

Peugeot je lani skoraj podvojil dobiček
February 24
07:56 2017

Lastnik francoskega proizvajalca avtomobilov Peugeot je poročal, da so v lanskem letu skoraj podvojili dobiček, hkrati pa so objavili, da razmišljajo o nakupu General Motorsovih blagovnih znamkah, Opel in Vauxhall. Čisti dobiček PSA Group, ki ima v lasti tudi družbo Citroen je lani poskočil za 92 odstotkov, na 1,73 milijarde evrov.

Možen nakup evropskih znamk GM je sicer predvsem v Veliki Britaniji že sprožil strahove o morebitnih odpuščanjih. Pri družbi PSA so sicer britanski premierki že obljubili, da bodo znamko Vauxhall še naprej razvijali, a niso podali nobenih obljub o ohraniti skoraj 5000 delovnih mest v državi.

Tesla napoveduje začetek masovne proizvodnje Modela 3 že za letošnji spetember

GM in PSA naj bi sicer izjavo o nameri podpisala v naslednjih dveh tednih. Dogajanje sledi objavi GM, ki je prejšnji teden sporočil da razmišlja o prodaji svojih Evropskih znamk družbi PSA. To je takoj sprožilo špekulacije, da bo francoska družba z zapiranjem obratov zmanjšala zmogljivosti. Nemški in britanski politiki so sicer že začeli z lobiranjem, za ohranitev proizvodnih zmogljivostih na svojih območjih.

Pri PSA so dejali, da so se jim prodajne marže iz 5 odstotkov v letu 2015, lani povišale na 6 odstotkov. Hkrati je to že tretje leto zapored z višjimi maržami, dobičkom iz poslovanja, prihodki od prodaje in čistim dobičkom, za skupino, ki se je še leta 2014 spogledovala s stečajem.

Zaradi izboljšanega poslovanja družbe je finančni direktor družbe Jean-Baptiste de Chatillon, dejal, da je sedaj družba v položaju za sprejem "donosnih naložb v interesu naših delničarjev". Vseeno pa je dodal, da izid pogovorov z GM še ni gotov.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce