Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Plače v ZDA so se oktobra dvigale najhitreje v zadnjih devetih letih

Plače v ZDA so se oktobra dvigale najhitreje v zadnjih devetih letih
November 05
07:29 2018

Najnovejši uradni podatki so pokazali, da so se plače v ZDA v prejšnjem mesecu dvignile po najvišji stopnji v zadnjih devetih letih. Iz ameriškega ministrstva za delo so sporočili, da so se plače v oktobru na letni ravni povišale za 3,1 odstotka, kar je precej več od 2,8 odstotka doseženega v prejšnjem mesecu.

Hkrati je gospodarstvo ustvarilo kar 250,000 novih delovnih mest, kar je bistveno preseglo pričakovanja, medtem ko je ostala stopnja brezposelnosti na zgodovinsko nizkih 3,7 odstotka. Poročilo je sicer hitro postalo krma za politično razpravo pred to tedenskimi volitvami za kongres.

Ameriške delnice ob obnovljenih trgovinskih napetostih krepko navzdol

Predsednik Donald Trump je pozdravil številke in jih na twitterju označil za "neverjetne" ter svoje privržence pozval naj "glasujejo za republikance". Poleg tega je Bela hiša organizirala tudi informativni sestanek za novinarja na katerem so razgrnili podrobnosti poročila.

"Zgodovinsko poročilo"

Ekonomisti so se na široko strinjali, da kaže najnovejše poročilo na moč ameriškega gospodarstva, kljub temu, da je nedavno prišlo do šibkosti v nekaterih sektorjih, kot sta stanovanjski in trgovinski.

Dejali so, da je povečanje števila ljudi, ki vstopajo v delovno silo, pokazalo, da je zaupanje v trg dela visoko, medtem ko rast plač namiguje, da začenja robustno ozračje na trgu dela koristiti tudi običajnemu delavcu. Povprečni urni zaslužki za delavce v zasebnem sektorju so se v oktobru povišali na 27,3 dolarja, kar je bilo 83 centov več kot v letu pred tem. To pomeni najvišji letni porast zaslužkov po aprilu leta 2009.

"Današnje poročilo o delovnih mestih je mejnik v dolgem okrevanju po veliki finančni krizi in kaže na moč tesnega trga dela, pri dvigu plač ameriških delavcev, če mu pustimo, da dolgo časa deluje s polno paro," je dejal Andrew Chamberlain iz družbe spletne strani Glassdoor.com.

V povprečju je ameriško gospodarstvo v zadnjih treh mesecih ustvarilo kar 218,000 delovnih mest, kar je precej več od stopnje rasti potrebne zaradi rasti števila prebivalcev.

Oktobra je rast zaposlovanja dosegla večino panog, pri čemer je zdravstveni sektor zaposlil dodatnih 36,000 delavcev, v industrijskem sektorju so dodali 32,000 novih delovnih mest, medtem ko so jih v gradbenem ustvarili 30,000.

Zaposlenost v sektorju prostega časa in gostinstva se je v zadnjem mesecu povečala za 42,000. Rast sledi ničelni spremembi v septembru, ko je svoje posledice pustil orkan Florence.

Povišanje obrestnih mer

Ekonomisti so dejali, da podatki zagotavljajo še en dvig ameriških obrestnih mer do konca letošnjega leta. Ameriška centralna banka se je nazadnje za dvig odločila v septembru, ko je ciljno stopnjo obrestnih mer povišala na razpon med 2 in 2,25 odstotka.

Dvig je bil osmi od leta 2015 in pomeni nadaljevanje s politiko postopnega povečevanja. Pri banki so dejali, da je ameriško gospodarstvo dovolj močno, da absorbira zvišanja, ki so namenjena obvladanju nenadzorovane rasti inflacije.

Vseeno je ameriški predsednik poteze banke ostro kritiziral in jih okrivil za nedavne pretrese na borznih trgih. Prejšnji mesec je tako dejal, da je zanj FED "predstavlja največje tveganje, ker sem mnenja, da se obrestne mere dvigajo prehitro".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce