Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Po Applu o motnjah v svojem poslovanju poroča tudi Microsoft

Po Applu o motnjah v svojem poslovanju poroča tudi Microsoft
February 27
06:40 2020

Microsoft je najnovejše veliko podjetje, ki je izdalo opozorilo o motnjah v poslovanju, medtem ko se Kitajska spopada z izbruhom koronavirusa. Tehnološki gigant je tako sporočil, da je bilo njihovo poslovanje prizadeto zaradi zaustavitve proizvodnje iz strani njihovih kitajskih dobaviteljev.

Ta zamuda bi lahko prizadela prodajo njihovega oddelka za osebne računalnike, ki vključuje prenosnike Surface in tablične računalnike, so opozorili pri Microsoftu. Pri družbi so sporočili tudi, da se tovarne na Kitajskem ponovno odpirajo, a se to dogaja počasneje od pričakovanj.

Microsoftova objava poudarja naraščajočo težavo za tehnološka podjetja, ki se za dobavo ključnih delov zanašajo na zapleteno mrežo dobaviteljev iz Kitajske.

Apple je zaradi korona virusa že napovedal slabše poslovne izide

"Potem ko je Apple kot prvi od tehnoloških velikan prejšnji teden potrdil, da ima poškodovano dobavno verigo zaradi izbruha koronavirusa, ne bi smelo biti presenečenje, da se s podobnimi težavami sooča tudi Microsoftovo poslovanje z osebnimi računalniki," je dejal analitik iz družbe Wedbush Securities, Daniel Ives.

Tudi drugi proizvajalci računalnikov in elektronike trpijo zaradi motenj v oskrbovalnih verigah, tako prostovoljno, kot prisilno, saj sledijo vladnim zdravstvenim smernicam in sprejemajo dodatne ukrepe, da delavce zadržijo doma in tako preprečijo širjenje virusa.

Pri družbi Foxconn, ki je ključni dobavitelj Appla, so dejali, da nadaljujejo s svojimi prizadevanji za polni zagon svojih kitajskih tovarn, a ne na račun varnosti delavcev.

"Medtem, ko naše zmogljivosti na Kitajskem zamujajo z vrnitvijo k normalnemu delovanju pa naši obrati drugod po svetu, vključno z Vietnamom, Indijo in Mehiko delujejo s polno zmogljivostjo, hkrati pa se izvajajo tudi načrti za širjenje naših globalnih proizvodnih zmogljivosti," so v izjavi zapisali pri Foxconnu.

Ker so številne tovarne na Kitajskem še vedno zaprte, se globalna podjetja soočajo s težavami pri dostavi delov, ki jih nujno potrebujejo za izdelavo svojih proizvodov.

Proizvajalci avtomobilov so bili tako prisiljeni v zapiranje proizvodnih obratov izven Kitajske, saj od tam prejemajo ključne dele za njihovo izdelavo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles