Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Po delnem zaprtju poslovanja ameriške vlade so delniški trgi izgubljali na vrednosti

Po delnem zaprtju poslovanja ameriške vlade so delniški trgi izgubljali na vrednosti
January 22
07:50 2018

Ameriške terminske pogodbe, azijske delnice in ameriški dolar so v ponedeljek izgubile nekaj vrednosti, saj je bila ameriška vlada prisiljena v delno zmanjšanje obratovanja, potem ko med predsednikom Trumpom in Demokratsko stranko prišlo do spora zaradi priseljevanja.

Najširši azijski borzni indeks družbe MSCI je tako danes izgubil 0,1 odstotka vrednosti, medtem ko se je vrednost glavnega japonskega borznega indeksa Nikkei 225 znižala za 0,15 odstotka. Terminske pogodbe za ameriški borzni indeks S&P 500 so padle za 0,1 odstotka, na drugi strani so se zvišali donosi na 10 letne ameriške državne obveznice, katerih donos se je povišal na 2,672 odstotka, kar je najvišja raven v zadnjih treh letih in pol.

Kitajska gospodarska rast je v letu 2017 dosegla 6,9 odstotka

Vodje republikanske in demokratske stranke so se v nedeljo pogovorajali v senatu, za končanje zastojev v delovanju ameriške vlade, ki že dva dni posluje v omejenem obsegu.

Medtem ko mnogi kratkotrajni ustavitvi delovanja vlade, pripisujejo minimalen vpliv na gospodarstvo, pa so analitiki mnenja, da bi lahko podaljšanje zastoja v Washingtonu, zmanjšalo zaupanje vlagateljev v ameriške finančna sredstva.

Na deviznemu trgu se je dolarski indeks v primerjavi z košarico glavnih valut znižal za 0,2 odstotka na nivo 90,465, kar je bilzu najnižjih nivojev v zadnjih treh letih. Evro je v primerjavi z dolarjem dan odprl z 0,4 odstotno rastjo in dosegel nivo 1,2275, kar pa je še vedno pod triletnim viškom doseženemi prejšnjo sredo.

Cene nafte so se nekoliko zvišale potem ko so komentarji Saudske Arabije, da se bo sodelovanje med proizvajalci nafte, ki trenutno ohranja visoke cene nadadaljevalo tudi po letu 2018. Cena surove nafte znamke Brent je tako zrasla za 0,4 odstotka na 68,86 dolarja za sod. Brentova nafta je sicer 15. januarja z ceno 70,37 dolarja za sod, dosegla najvišje nivoje po decembru leta 2014. Z ameriško lahko nafto se je trgovalo pri ceni 63,57 dolarja za sod, kar je 0,3 odstotka višje, kot ob zadnjem zaprtju borz. Omenjena nafta je višek dosegla 16. januarja, ko je bilo treba za sod odšteti 64,89 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce