Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Po dogovoru voditeljev unije je vrednost evra močno narasla

Po dogovoru voditeljev unije je vrednost evra močno narasla
July 22
06:09 2020

Evro je danes dosegel najvišje nivoje v zadnjih 18 mesecih, vrednost srebra je močno narasla, zvišala pa se je tudi vrednost drugih surovin. Stave na oživitev gospodarstva so hkrati povečale upe na oživljanje svetovnega povpraševanja in znižanje vrednost dolarja.

Borze v Aziji so nekoliko pridobile na vrednosti, z izjemo Avstralije, kjer je povečanje števila primerov okužb z kitajskim virusom povečalo pritisk na delnice potovalnih družb in bank, zaradi česar je tamkajšnji glavni borzni indeks upadel za 1 odstotek. Na drugi strani so terminske pogodbe za delniški indeks S&P 500 pridobile 0,4 odstotka vrednosti.

Vrednost evra je narasla potem, ko je uspelo voditeljem držav EU doseči dogovor o načrtu za reševanje gospodarstva po vsej regiji, kar je velik korak k okrevanju in močnejši uniji.

Skupna valuta je v primerjavi z dolarjem narasla na nivo 1,1543 dolarja, kar je najvišja vrednost po januarju leta 2019, saj so vlagatelji prepričani, da bo dvig gospodarstva poleg dolarju koristil tudi drugim pomembnim valutam, potem ko je prišlo do povečanja svetovnega izvoza in obsega trgovine.

Odpuščanja tudi pri Microsoftu

"Na splošno se razpoloženje izboljšuje," je dejal Višnu Varatan iz banke Mizuho v Singapurju. "Dogovor je dal evru pospešek in to je je primer tudi za avstralski dolar... njegova vrednost je v primerjavi z ameriškim dolarjem močno narasla."

Avstralski dolar je danes v primerjavi z ameriškim dolarjem dosegel nivo $0,7144, k čemur so največ prispevali močni domači podatki o maloprodaji.

Trimesečne terminske pogodobe za baker, so se gibale blizu najvišjih nivojev v zadnjih dveh letih, ponovno pa so se povišale tudi cene železove rude, pri čemer se niso ozirale na povečanje proizvodnje v Braziliji in previdne napovedi globalne rudarske družbe BHP.

Zdrs donosnosti obveznic je povečal sijaj plemenitih kovin, hkrati pa je industrijsko povpraševanje močno povečalo vrednost srebra. Cena srebra se je tako samo danes povišala za 5 odstotkov, v zadnjem tednu pa že za 15 odstotkov.

Tudi vrednost zlata je z ceno 1865,35 dolarja za unčo dosegla nov višek v zadnjih devetih letih.

Pomisleki

Drugod optimizem ni dosegal tako visokih nivojev. Širjenje kitajskega virusa v ZDA, Indiji,Latinski Ameriki, Tokiju in Melbournu se je ponovno povečalo, znaki na gospodarsko okrevanje pa kratkoročno, še zdaleč niso zagotovljeni.

Japonska tovarniška dejavnost se je tako v juliju skrčila še 15 mesec zapored.

Hkrati ekonomisti pričakujejo, da bo Južna Koreja, ki je občutljiva na trgovino, v četrtek objavila svoje najhujše gospodarsko krčenje v zadnjih 20 letih, ko bodo znani podatki o BDP-ju v drugem četrtletju.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je dnaes pridobil 0,2 odstotka vrednosti in se ustavil tik pod pet mesečnim vrhom. Japonski delniški indeks Nikkei 225 pa je izgubil 0,2 odstotka vrednosti.

ZDA so v torek prvič po juniju poročale o več kot 1000 denvnih zrtva okužbe z kitajskim virusom, ameriški predsednik Donald Trump pa je opozoril, da se bodo razmere verjetno še poslabšale predenj bo prišlo do izboljšav.

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 prek noči pridobil na vrednosti in dan zaključil z 0,16 odstotno rastjo.

Indeks Dow Jones je zrasel za 0,6 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobil 0,8 odstotka vrednosti, saj je vrednost družb Apple, Amazon, Microsoft in Alphabet narasla že na takšen obseg, da je njihova vrednost večja od vseh japonskih delnic skupaj.

Cene nafte ostajajo medtem v mejah, a so prek noči obdržale večino povečaja vrednosti. Cena nafte Brent se je danes znižala za 0,5 odstotka na 44,12 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 41,7 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce