Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Po Facebooku želi ameriški kongres glede uporabe zasebnih podatkov preiskati tudi Google in Apple

Po Facebooku želi ameriški kongres glede uporabe zasebnih podatkov preiskati tudi Google in Apple
July 10
07:13 2018

Štirje visoki predstavniki ameriških republikancev so v ponedeljek poslali pismo vodilnim pri družbi Apple in Alphabet (Google), v katerem so jih vprašali glede podatkov o lokacijah in praksah zasebnosti pri uporabi mobilnih telefonov ter ravnanju s podatki strank. Predsednik Odbora za energetiko in trgovino Greg Walden in trije drugi visoki člani republikanske stranke v odboru zapisali, da "preiskujejo družbe glede njihovih praks dostopa podatkov potrošnikov do tretjih oseb ter zbiranje in uporabo podatkov o zvočnih zapisih, kot tudi lokacijah uporabnikov prek naprav iPhone in Android".

Pri Alphabetu so v ponedeljek dejali, da bodo odgovorili na vprašanja odbora. "Zaščita zasebnosti naših uporabnikov in varovanje njihovih podatkov so za Google najvišje pomembnosti," so pri družbi zapisali v e-pošti.

Facebook bo več kot milijardo uporabnikov izvzel iz novih evropskih zakonov o varovanju zasebnosti

Medtem je tiskovni predstavnik Appla zavrnil komentar. Pismo, ki ga je odbor objavil v ponedeljek, pravi, da bi lahko podjetja uporabljala potrošniške podatke, vključno s podatki o lokaciji in posnetki uporabnikov "na način, ki ga le ti ne pričakujejo".

V pismu se glede tega sklicujejo na poročila, da lahko pametni telefoni v nekaterih primerih to tudi počnejo "brez vednosti uporabnika zbirajo zvočne podatke" iz pogovorov blizu pametnega telefona, ko zaslišijo besedno zvezo, ki je sprožilec, kot so naprimer fraze "Ok Google" in "Siri". Poleg tega so dejali, da obstajajo namigi, da imajo aplikacije tretjih oseb dostop do teh podatkov in jih uporabljajo brez razkrivanja uporabnikom.

Tako predstavniki odbora družbi sprašujejo ali njuni pametni telefoni zbirajo zvočne posnetke uporabnikov brez njihovega soglasja in povedo, da bo odbor "pregledal poslovne prakse, ki bi lahko vplivale na pričakovanja Američanov glede zasebnosti".

Tako so v pismu Alphabetu ugotovili, da je v juniju leta 2017 Google napovedal spremembe v delovanju Gmaila, ki bi zaustavile skeniranje vsebine uporabniškega email sporočila, da bi prilagodili oglase, pri čemer so dejali, da spremembe uvajajo v interesu povečane varnosti in zasebnosti.

Odbor je pri tem navedel poročila Wall Street Journala iz prejšnjega tedna, da "Google še vedno dovoljuje tretjim osebam, da dostopajo do vsebine e-pošte uporabnikov, vključno s kratkimi sporočili, podpisi elektronskih sporočil in podatki o prejemih, da bi tako prilagodili vsebino svojih oglasov."

Obe družbi imata za odgovor in seznanjanje članov odbora o teh vprašanjih, čas do 23. julija.

Vprašanja sledijo obsežnim zaslišanjem Facebooka iz strani kongresa v aprilu, ki so vključevala tudi pričanja izvršnega direktorja družbe Marka Zuckerberga.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce