Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Po napadu Irana na ameriške baze v Iraku so poskočile cene nafte

Po napadu Irana na ameriške baze v Iraku so poskočile cene nafte
January 08
07:16 2020

Cene nafte so se zvišale potem ko sta bili ponoči z balističnimi raketami iz strani Irana, v Iraku napadeni dve bazi v katerih so nastanjene ameriške vojaške enote. Nafta znamke Brent je tako sredi azijskega trgovanja poskočila za 1,4 odstotka na nivo 69,21 dolarja za sod, kar je sicer nekoliko manj od začetne rasti.

Varna zavetja, kot je zlato in japonski jen sta prav tako pridobila na vrednosti. Istočasno so svetovne delnice izgubile na vrednosti, saj se krepi zaskrbljenost glede možnosti večjega konflikta na Bližnjem vzhodu.

Japonski delniški indeks Nikkei 225 je izgubil 1,3 odstotka vrednosti, medtem ko je Hongkonški indeks Hang Seng upadel za 0,8 odstotka.

Samsung naj bi v letu 2019 zabeležil največji upad dobička v zadnjem desetletju

Medtem je iranska državna televizija sporočila, da je bil napad odgovor na umor njihovega glavnega terorista Kasima Sulemanija. Napad se je zgodil le nekaj ur po koncu pogrebe slovesnosti za umrlim, ki so je bil v petek ubit s pomočjo ameriškega brezpilotnega letala.

Njegova smrt je vzbudila zaskrbljenost, da bi se lahko konflikt med ZDA in Iranom dodatno stopnjeval.

To bi lahko privedlo do prekinitve ladijskega prometa v najprometnejši morski poti za nafto, Hormuški ožini. Skozi to ožino, ki zaliv povezuje z Arabskim morjem poteka približno petina vse svetovne oskrbe z nafto.

Hormuška ožina je ključnega pomena za glavne izvoznice nafte v zalivski regiji - Saudsko Arabijo, Irak, ZAE in Kuvajt - katerih gospodarstva temeljijo na proizvodnji nafte in plina. Tudi Iran se sicer za svoj izvoz nafte močno zanaša na to področje.

Katar, ki je največji svetovni proizvajalec utekočinjenega zemeljskega plina, skozi ožino izvaža skoraj ves svoj plin.

Po napadih je ameriški letalski regulativni organ domačim letalskim družbam prepovedal letenje nad Irakom, Iranom in sosednjimi državami. Prepoved vključuje tudi Omanski zaliv in vode med Iranom in Saudsko Arabijo.

Zvezna letalska uprava (FAA) je dejala, da je odločitev odgovor na okrepljeno vojaško aktivnost in povečano politično napetostjo v regiji. Pred zadnjimi smernicami FAA je bilo ameriškim prevoznikom že zdaj prepovedano leteli na Irakom nižje od 8000 metrov nad tlemi in leteti nad iranskim zračnim prostorom nad Omanskim zalivom, potem ko je Iran junija lani sestrelil ameriško brezpilotno letalo.

Hkrati so pri letalski družbi Singapur Airlines napovedali, da bodo od zdaj naprej vsi njihovi leti preusmerjeni stran od iranskega zračnega prostora.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce