Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Po novih izzivanjih Severne Koreje so se trgi odzvali z padci vrednosti

Po novih izzivanjih Severne Koreje so se trgi odzvali z padci vrednosti
September 15
07:01 2017

Ameriške terminske pogodbe in delnice v Aziji so po novem severnokorejskem preizkusu balistične rakete, ki je preletela japonsko in padla v Tihi ocean, izgubile na vrednosti. Najširši indeks azijskih delnic je tako izgubil 0,4 odstotka vrednosti, medtem ko je japonski borzni indeks Nikkei 225 pridobil 0,1 odstotka.

Iz Japonske so sporočili, da je raketa padla v morje približno 2000 kilometrov vzhodno od Hokkaida. Izstrelitev je sicer prišla le nekaj dni potem ko je Varnostni svet ZN proti državi soglasno uvedel nove še strožje sankcije, zaradi zadnjega testa jedrskega orožja, ki ga je država opravila 3. septembra.

Azijske delnice so se dobro odzvale na zmanjšanje napetosti na Korejskem polotoku

"Izstrelitev ni presenečenje, saj so obstajala poročila, da se Severna Koreja pripravlja na novo provokacijo," je dejal Hirokazu Kabeya iz družbe Daiwa Securities.

Pred zadnjo izstrelitvijo rakete v Severni Koreji so se donosi na ameriške obveznice povečali, delnice na Wall Streetu pa so poslovale mešano, potem ko so podatki o inflaciji v ZDA obudili pričakovanja, da bo Ameriška centralna banka v decembru zvišala obrestne mere.

Indeks cen življenjskih potrebščin se je avgusta na mesečni ravni povečal za 0,4 odstotka, kar je bilo več od napovedi analitikov.

Z evrom se je danes trgovalo pri ceni 1,191 dolarja za evro, kar je precej višje od včerajšnjega najnižjega nivoja v zadnjih treh tednih pri 1,18365 dolarja.

Cene nafte so se danes zniževale, vseeno pa so ostale blizu najvišjim nivojem v zadnjem mesecu. Za sod surove nafte znamke Brent je bilo tako treba odšteti 55,14 dolarja, kar je 0,6 odstotka manj kot včeraj.

Na drugi strani je vrednost Bitcoina narasla za 5 odstotkov, potem ko je prejšnji dan upadla za kar 16 odstotkov, saj je kitajska novinarska hiša Yicai poročala da namerava država do septembra zapreti vse Bitcoin borze v državi. BTCChina, ki je eden od treh največjih tovrstnih borz na Kitajskem je včeraj sporočila, da bo od 30. septembra prekinila z vsem trgovanjem.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles