Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Po obljubi pomoči iz strani centralnih bank so globalni trgi danes pridobili na vrednosti

Po obljubi pomoči iz strani centralnih bank so globalni trgi danes pridobili na vrednosti
March 02
07:27 2020

Cene delnic v Aziji so se danes zvišale, potem ko je Japonska centralna banka obljubila, da bo trge pomagala zaščititi pred vplivom koronavirusa. Obljuba prihaja v času, ko je kitajska tovarniška aktivnost februarja upadla z najhitrejšim tempom v zgodovini.

V petek je Ameriška centralna banka sprejela podobno zavezo, s čimer so želeli zaustaviti večje padce cen delnic na svetovnih borzah. Prejšnji teden je sicer zaskrbljenost zaradi izbruha koronavirusa vrednost svetovnih delniških trgov zmanjšala za več kot 5 bilijonov dolarjev.

Guverner Banke Japonske (BOJ), Haruhiko Kuroda je v redki nujni izjavi dejal, da bo centralna banka sprejela vse potrebne ukrepe za stabilizacijo finančnih trgov: "Tuji in domači finančni trgi še naprej padajo v nestabilna gibanja, ki so povezana z vse večjo negotovostjo glede vpliva, ki ga ima širjenje koronavirusa na gospodarstvo."

Delniški trgi v tem tednu z najhujšimi izgubami po svetovni finančni krizi

"BOJ bo skrbno spremljala razvoj dogodkov in si prizadevala za stabilizacijo trgov ter ponudila zadostno likvidnost s tržnimi operacijami in nakupom sredstev," je dodal.

Jezik, ki ga je guverner uporabil pri objavi namiguje, da je centralna banka pripravljena v celoti izkoristiti svoja obstoječa orodja za vnos svežih sredstev na trg, predenj bodo razmišljali o drugih možnih korakih, ki bi jih lahko storili.

Guverner japonske centralne banke je sicer tovrstno izjavo podal prvič po juniju leta 2016, ko so se Britanci odločili za izstop Velike Britanije iz Evropske Unije.

Izjava sledi podobni nenačrtovani objavi predsednika Ameriške centralne banke. V petek je tako Jerome Powell dejal, da banka budno spremlja dogajanje zaradi tveganj za ameriško gospodarstvo, pri čemer je obljubil, da bo banka po potrebi pomagala.

V ponedeljek je indeks PMI družbe Caixin/Markit pokazal na najhitrejši padec kitajske tovarniške aktivnosti od začetka delovanja teh raziskav v letu 2004. Podatek je sledil objavi šibkih uradnih številk v soboto.

Oba podatka prihajata potem, ko so delodajalci po vsej državi dobili ukaze o zaprtju poslovanja po kitajskem praznovanju lunarnega novega leta, s čimer so oblasti poizkušale ustaviti širjenje virusa.

Padci, ki so bili celo hujši od tistih ob nastopu svetovne finančne krize leta 2008, so pokazali na velik vpliv izbruha na drugo največje gospodarstvo sveta.

Prek vikenda so visoki uradniki iz administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa poizkušali pomiriti pomisleke o vplivu izbruha virusa, pri čemer so poudarili osnovno moč ameriškega gospodarstva.

Ameriški podpredsednik Mike Pence, ki vodi odziv uprave na izbruh koronavirusa je dejal, da se bo borza "vrnila k normalnim nivojem", pri čemer je dodal, da so "temelji tega gospodarstva močni".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce