Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Po odhodu predsednika Trumpa iz bolnišnice so trgi dosegli dvotedenske viške

Po odhodu predsednika Trumpa iz bolnišnice so trgi dosegli dvotedenske viške
October 06
06:16 2020

Azijski delniški trgi so danes napredovali do dvotedenskega viška, potem ko je bil ameriški predsednik Donald Trump, odpuščen iz bolnišnice po zdravljenju zaradi okužbe z kitajskim virusom in so se obeti za svež paket gospodarskih spodbud v ZDA izboljšali.

Obveznice in dolar so sicer negovale izgube, potem ko se je med vlagatelji povečal apetit za bolj tvegane naložbe, medtem ko je nafta spet pridobila na vrednosti. Predsednik Trump se je v Belo hišo včeraj vrnil po treh dneh bivanja v bolnišnici in dejal, da se počuti "zelo dobro".

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,71 odstotka vrednosti in dosegel najvišje nivoje v zadnjih dveh tedni. Največ je danes pridobil hongkonški indeks Hang Seng, ki je zrasel za 0,88 odstotka, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei pridobil 0,41 odstotka vrednosti.

Globalni trgi po spodbudnih novicah od Trumpovem zdravju z krepko rastjo

Ločeno sta se predsednica ameriškega parlamenta pelosi in finančni minister Steven Mnuchin po telefonu pogovarjala približno eno uro in naj bi tudi danes nadaljevala, s pogovori v smeri dogovora o izdatkih za pomoč gospodarstvu zaradi pandemije kitajskega virusa.

Poleg zdravja ameriškega predsednika Trumpa je "trg nekaj pozornosti namenil tudi temu ali bo ameriški kongres sprejel zakon o dodatnih spodbudah," je dejal Tai Hui iz družbe J.P. Morgan Asset Management.

"Če bomo doživeli kakršnokoli obliko spodbud, mislim, da jo bodo trgi sprejeli v dobri luči, saj je večina podpore iz prejšnjih krogov spodbud potekla," je dejal.

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so medtem pridobile 0,08 odstotka vrednosti, potem ko je indeks včeraj zabeležil najboljši dnevni dobiček v zadnjem mesecu. Tudi nafta je prek noči močno pridobila na vrednosti.

Avstralski trgi so bili danes umirjeni, saj so vlagatelji čakali na zasedanje centralne banke in sprejem vladnega proračuna kasneje danes. Medtem ostajajo kitajski finančni trgi zaradi praznikov še naprej zaprti.

Azijski trgi so v ponedeljek povrnili večino petkovih izgub, potem ko jih je pretresla novica o okužbi ameriškega predsednika. Zaradi izboljšanja zdravstvenega stanja Trumpa so delnice na Wall Streetu včeraj močno zrasle, pri čemer so vodile delnice energetskih, tehnoloških in zdravstvenih družb. Indeks Dow Jones je včeraj narasel za 1,7 odstotka, indeks S&P 500 je pridobil 1,81 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq narasel za 2,3 odstotka.

Na valutnih trgih se je dolar znašel pod pritiskom večine valut razen japonskega jena, saj veliki donosi običajno vodijo v odtok denarja iz Japonske. Jen je tako vztrajal pri nivoju 105,7 jena za dolar, medtem ko sta za tveganje občutljiva avstralski in novozelandski dolar pridobivala na vrednosti.

Cena nafte je prek noči poskočila za več kot 5 odstotkov, kar je posledica optimizma glede Trumpovega zdravja in manjšo ponudbo, saj je stavka zaprla šest norveških naftnih in plinskih polj v severnem morju.

Stavka je Norveško skupno proizvodnjo zmanjšala za več kot 330,000 sodov na dan oziroma 8 odstotkov njihove celotne proizvodnje.

Cena nafte znamke Brent se je danes povzpela za 0,2 odstotka na 41,37 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 39,27 dolarja. cena zlata je bila pri 1912 dolarjih za unčo stabilna.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles