Finančni trgi

Prispevki

Po razprodajah podražitve

Po razprodajah podražitve
March 31
18:35 2010

Splačalo se je opremljati ali preurejati stanovanje

Marčevska inflacija je bila nekaj več kot en odstotek. Po koncu razprodaj so se pričakovano najbolj zvišale cene oblačil in obutve, najbolj pocenila pa stanovanjska oprema.

Tudi v letošnjem marcu se je inflacija gibala okrog odstotka; v primerjavi s februarjem so se namreč cene življenjskih potrebščin zvišale za 1,1 odstotek. Skupna letošnja rast cen pa je bila 0,7-odstotna, so sporočili s Statističnega urada.

Blago se je podražilo za 1,5 odstotka, cene storitev pa so v povprečju ostale na februarski ravni. Marca so se cene pričakovano zaradi končanja razprodaj in prihoda pomladno-poletne mode najbolj zvišale za obleko in obutev (za 13,6 %), skupino stanovanja (za 0,7 %), prevoz (za 0,4 %), hrano in brezalkoholne pijače, zdravje, komunikacije ter gostinske in nastanitvene storitve (za 0,2 %), raznovrstno blago in storitve (za 0,1 %).

Na gibanje cen v skupini stanovanje so najbolj vplivale višje cene goriv in energije ter nižje cene komunalnih in drugih storitev. V prvi podskupini so se najopazneje podražili tekoča goriva (za 5,6 %), daljinska energija (za 2,6 %) ter plin (za 2,0 %), v drugi podskupini pa se je najbolj pocenila oskrba z vodo (za 2,6 %).

Med prevozi so se najopazneje zvišale cene železniških potniških prevozov (za 5,9 %), letalskih potniških prevozov (za 3,6 %), goriv in maziv (za 1,2 %), motornih koles in koles (za 1,1 %) ter novih osebnih avtomobilov (za 1,0 %). Spremembe cen slednjih so bile delno tudi posledica spremenjenega davka na motorna vozila. Rabljeni osebni avtomobili pa so se pocenili (za 3,5 %).

Dražji kruh, cenejše sadje in meso

Zaradi zaključenih akcij so se med prehrambrenimi izdelki in brezalkoholnimi pijačami najbolj zvišale cene kruha in drugih izdelkov iz žit ter gaziranih in negaziranih pijač (za 2,3 oz. 2,2 %), najopazneje pa so se znižale cene sadja (za 1,8 %) ter mesa (za 1,3 %).

Marca cenejša predvsem stanovanjska oprema

Marca so se najbolj pocenili stanovanjska oprema, rekreacija in kultura ter alkoholne pijače in tobak. Med izdelki za opremljanje doma se je zaradi raznovrstnih popustov in akcijskih cen najbolj pocenil tekstil za gospodinjstvo (za 7,0 %), pocenili pa so se tudi gospodinjske naprave in aparati (za 1,2 %) ter pohištvo in oprema (za 0,5 %). Po drugi strani pa se je podražilo orodje in pripomočki za hišo in vrt (za 1,9 %) ter preproge in talne obloge (za 1,5 %).

Letna inflacija 1,4-odstotna

Rast cen na letni ravni se je marca nekoliko zvišala in je zdaj 1,4-odstotna (v istem obdobju lani je bila 1,8-odstotna), povprečna 12-mesečna rast pa je ostala 0,8-odstotna (v istem obdobju lani 4,5-odstotna). V enem letu so se cene najbolj zvišale v skupini stanovanje (za 8,9 %), sledile so alkoholne pijače in tobak (za 5,9 %), gostinske in nastanitvene storitve (za 2,0 %), izobraževanje (za 1,8 %) ter raznovrstno blago in storitve (za 1,3 %). Oblačila in obutev, hrana in brezalkoholne pijače ter izdelki oz. storitve v skupini zdravje pa so bili v povprečju cenejši kot pred enim letom.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce