Finančni trgi

Prispevki

Po septembrski deflaciji sveži pozivi, naj ECB okrepi “bazuko”

Po septembrski deflaciji sveži pozivi, naj ECB okrepi “bazuko”
October 19
07:32 2015

Borznim trgom je uspelo še nadgraditi izjemne dobičke s prejšnjega tedna in doseči dvomesečni vrh, medtem ko je nafta strmo padla. ECB se utegne s še večjo vnemo lotiti politike kvantitativnega sproščanja.

Velika nervoza, ki je finančne trge "tresla" avgusta in delno tudi še septembra, se je oktobra popolnoma umirila in vlagatelji so spet pripravljeni več tvegati. Wall Street je na tedenski ravni tretjič zapored pridobival (indeksa Dow Jones in S & P 500 sta se zvišala za skoraj odstotek), kar se ni zgodilo od maja. Analitiki so bili večinoma zadovoljni s četrtletnimi poslovnimi rezultati največjih bank, ob koncu tedna pa je za dobro voljo poskrbelo še podjetje General Electric.

Borzni trgi, ki veljajo za gigante v svetovnem merilu!

Ker je dobiček presegel pričakovanja, je delnica pri 30 dolarjih dosegla najvišjo raven v zadnjih sedmih letih. Veseli tudi podatek, da je potrošniško zaupanje, ki ga meri univerza v Michiganu, oktobra močno poraslo. In ne nazadnje: pomemben dejavnik, da so delniški indeksi na razvitih borzah na dvomesečnem vrhu, so pričakovanja, da bodo centralne banke še lep čas vodilne ultraohlapno denarno politiko.

QE - strel v prazno?

Ameriške zvezne rezerve verjetno letos sploh ne bodo ukrepale in bodo ključno obrestno mero začele zviševati šele naslednje leto. Podobno je v Evropi, kamor se je s septembrom zaradi občutno nižjih cen energentov spet vrnila deflacija. Evropska centralna banka si želi dvoodstotno rast cen, kar se ni zgodilo od januarja 2013. Vedno več je pritiskov, naj ECB okrepi program kvantitativnega sproščanja, ki ga je začela marca in v okviru katerega namerava do septembra 2016 vsak mesec za odkupovanje državnih obveznic nameniti 60 milijard evrov.

Deflacija namreč gospodarstvu povzroča škodo, saj potrošnike odvrača od nakupov, podjetja od vlaganj, povečuje pa tudi breme dolžniške krize, ki bi se lahko (kot že tolikokrat v zgodovini) "elegantno" rešila z inflacijo. A vprašanje, ali ima ECB sploh pravo orožje, da se bojuje z inflacijo. Pol leta po uvedbi programa QE je videti, da poskus z bazuko, kot nekateri imenujejo program QE, ni prav uspešen.

Več si preberite na RTVslo.si

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles