Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Po sklenitvi dogovora med ZDA in Kitajsko naj bi se ameriški izvoz na Kitajsko podvojil

Po sklenitvi dogovora med ZDA in Kitajsko naj bi se ameriški izvoz na Kitajsko podvojil
December 16
07:26 2019

"Prva faza" trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko bo v naslednjih dveh letih skoraj podvojila ameriški izvoz na Kitajsko je "v celoti končana", kljub temu, da potrebuje še prevod in nekatere popravke besedila je v nedeljo sporočil ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthitzer.

Lighthitzer je za medije dejal, da bo potrebnih še nekaj rutinskih opravkov, vseeno pa je besedilo "popolnoma dokončano."

Dogovor, ki je bil objavljen v petek po več kot dveh in pol letih pogajanj med Washingtonom in Pekingom bo zmanjšal nekatere uvozne dajatve na kitajske izdelke v zameno za povečane kitajske nakupe kmetijskih in proizvodnih izdelkov, ter energentov v višini 200 milijard dolarjev v prihodnjih dveh letih.

Poleg tega se je Kitajska zavezala k boljši zaščiti ameriške intelektualne lastnine, omejitvi prisilnega prenosa ameriške tehnologije na kitajske družbe, odprtju svoje trga finančnih storitev ameriškim družbam in izogibanju manipuliranja s svojo valuto.

Podaljšanje akcije – FT Quant brez vstopnih stroškov tudi v decembru!

Azijski delniški trgi so v ponedeljek pridobili na vrednosti, najširši indeks azijsko-pacifiških delnic pa je dosegla najvišji nivo v zadnjih osmih mesecih, kljub temu, da je rast omejila previdnost vlagateljev zaradi pomanjkanja podrobnosti glede dogovora.

Po besedah Lighthitzerja morajo datum uradnega podpisa sporazuma med kitajskimi in ameriškimi uradniki še določiti.

Po dogovoru naj bi se nakupi kitajski nakupi kmetijskih proizvodov v naslednjih dveh letih povečali na 40 do 50 milijard dolarjev letno je dejal Lighthitzer.

ZDA so leta 2017 na Kitajsko izvozile za približno 24 milijard dolarjev kmetijskih izdelkov, predenj sta obe največji gospodarstvi na svetu julija leta 2018 začeli svojo trgovinsko vojno.

"Za ta posel sta ključni področji mehanizma izvrševanja in nakupov kmetijskih proizvodov," je dejal Ker Gibbs, predsednik ameriške gospodarske zbornice v Šanghaju. "Gre za veliko številko in če ti nakupi ne bodo potekali po načrtu, bi lahko imeli še eno težavo z verodostojnostjo, kar bi stvari lahko premaknilo nazaj."

Več kitajskih uradnikov je za medije dejalo, da besedilo sporazuma v trenutni fazi pogajanj še naprej ostaja občutljivo vprašanje, zato je treba poskrbeti, da se bodo izrazi uporabljeni v besedilu izogibali ustvarjanju ponovnih napetosti in poglabljanju razlik.

Ponudbe za znižanje uvoznih dajatev

Dogovor je zamrznil grožnjo uvedbe novega kroga ameriških uvoznih dajatev na kitajske izdelke v vrednosti 160 milijard dolarjev, ki bi po načrtih morale v veljavo vstopiti v nedeljo. Poleg tega so se ZDA strinjale tudi, da bodo prepolovile uvozne dajatev na 120 milijard dolarjev kitajskega blaga na 7,5 odstotka, vključno z Bluetooth slušalkami, pametnimi zvočniki in televizijami z ravnim zaslonom.

Iz ameriškega ministrstva za finance so sicer sporočili, da so bila poročila, o ponudbi pogajalcev za znižanje uvoznih dajatev za vseh 360 milijard dolarjev kitajskega blaga, ki je trenutno obdavčeno "skrajno napačna".

"ZDA niso Kitajski nikoli poslale takšne ponudbe. Niti enega dobro obveščenega ameriškega pogajalca ni, ki bi podprl to laž," so iz sporočili uradniki.

Sporazum bo tako ohranil 25 odstotne uvozne dajatve na kitajske izdelke skupni vrednosti 250 milijard dolarjev, kar je omejilo petkovo rast dobičkov na borzah.

Lighthitzer je dejal, da je uspeh dogovora odvisen od odločitev uradnikov v Pekingu.

"Na koncu bodo o tem ali bo celoten dogovor deloval odločali tisti, ki sprejemajo odločitve na Kitajskem in ne v ZDA," je dejal Lighthitzer. "Če bodo odločitve sprejemali tisti, ki zagovarjajo nepopustljivost , bomo dobili en izid, če bodo odločitev sprejeli reformatorji na kar upamo, pa bomo dosegli drugačen rezultat."

Hkrati je dejal, da sporazum ne bo rešil vseh težav med Kitajsko in ZDA, saj bodo za integracijo Kitajskega gospodarskega sistema, ki mu dominira država z ameriškim sistemom, ki ga vodi zasebni sektor potrebna leta.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce