Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Po tržni vrednosti je Tesla prehitela tudi Volkswagen

Po tržni vrednosti je Tesla prehitela tudi Volkswagen
January 23
07:45 2020

Tesla je na drugem mestu najbolj vrednih avtomobilskih družb na svetu prehitela nemški Volkswagen. Gre za posledico dramatične rasti vrednosti njihovih delnic, ki je tržno kapitalizacijo družbe zvišala prek 100 milijard dolarjev.

Doseženi mejnik omogoča vodji družbe Elonu Musku, pot do izplačilo dodatka v višini več milijard dolarjev. Tesline delnice so sicer potem, ko je družba oktobra poročala o redkem četrtletnem dobičku, več kot podvojile svojo vrednosti.

Delnice so samo v sredo pridobile 4 odstotke vrednosti s čimer sedaj družba po vrednotenju zaostajala zgolj še za japonsko Toyoto. Vseeno ima podjetje Elona Muska še dolgo pot, da ujame japonskega velika, ki ima tržno kapitalizacijo višjo od 230 milijard dolarjev.

Dragocenejši od zlata: Zakaj paladij tako pridobiva na vrednosti?

Nekateri analitiki so mnenja, da je dvig cen posledica uspešnosti družbe v zadnjih mesecih, med katerimi so odprli tovarno v Šanghaju in izpolnili svoje proizvodne cilje.

Ta mesec so pri Tesli sporočili, da so v lanskem letu dostavili več kot 367,500 avtomobilov, kar je 50 odstotkov več kot v letu 2018. Vlagatelji medtem pričakujejo, da bo nova tovarna delovala kot izstrelišče, ki bo družbi omogočilo osvojiti več kitajskega avtomobilskega trga.

Kljub zavidljivi rasti, pa ostaja prodaja družbe zgolj delček prodaje konkurentov. Volkswagen je tako lani prodal skoraj 11 milijonov vozil, Toyota, pa je v 11 mesecih prodala več kot 9 milijonov avtomobilov.

Tesla v svoji zgodovini poleg tega še ni ustvarila dobička na letni ravni in se sooča s preiskavami potem ko je prišlo do pritožb glede požarov na akumulatorjih in nepričakovanih pospeškov med vožnjo.

Družba naj bi sicer v tem mesecu vlagateljem poročala o najnovejših četrtletnih rezultatih.

Če bo družbi uspelo ohraniti vrednost nad 100 milijard dolarjev, bi lahko bil Elon Musk upravičen do prvega dela odškodninskega paketa v višini 2,6 milijarde dolarjev.

Po načrtih naj bi Musk prejemal izplačila v obliki delnic v naslednjih 10 letih, pri čemer je prvi obrok odvisen od tržne kapitalizacije v višini 100 milijard dolarjev in ohranitev tega vrednotenja tako v mesečnem kot pol letnem povprečju.

Druge zahteve vsebujejo ustvarjanje prihodkov v višini 20 milijard dolarjev in dobiček v višini 1,5 milijarde dolarjev po davčnih prilagoditvah, kar sta pragova, ki jih je družba dosegla v letu 2018. Tesla je bila ob odobritvi načrta za plačilu vredna približno 55 milijard dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce