Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Po včerajšnjih pretresih so danes trgi poslovali pozitivno

Po včerajšnjih pretresih so danes trgi poslovali pozitivno
January 07
07:29 2020

Azijske delnice so v torek pridobile na vrednosti potem, ko so vlagatelji ponovno ovrednotili tveganja za vsesplošni konflikt med Iranom in ZDA, medtem ko se je Wall Street včeraj vrnil v zeleno, saj so delnice tehnoloških družb pridobile na vrednosti.

Medtem je nafta izgubila veliko dobičkov, saj so vlagatelji špekulirali, da je verjetnost za napad Irana na ZDA na način, ki bi motil oskrbo in lastni izvoz nafte zelo malo verjeten.

"Trgovalci z nafto so odpirali svoja varovanja, saj menijo, da bo gospodarska stiska Iran odvrnila od napad na kakršnokoli naftno infrastrukturo, ker bi to verjetno vodilo v zamrznitev obstoječega iranskega izvoza nafte in njihovo gospodarstvo pahnilo v še globoko luknjo," je dejal Stephen Innes iz družbe AxiTrader.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 86 centov na 68,05 dolarja za sod, potem ko je v ponedeljek zrasla vse do nivoja 70,74 dolarja za sod, medtem se je cena lahke ameriške nafte znižala za 77 centov na 62,5 dolarja za sod.

Padla je tudi cena zlata, ki po včerajšnjem sedem letnem rekordu pri nivoju 1582,59 dolarja za unčo upadlo na 1558,67 dolarja za unčo.

Na drugi strani so delnice pridobivale na vrednosti, saj je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske danes zrasel za 0,7 odstotka in povrnil skoraj vse ponedeljkove izgube.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je pridobil 1,4 odstotka vrednosti, kitajske delnice pa so zrasle za 0,5 odstotka. Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so zrasle za 0,2 odstotka, vseevropski indeks EUROSTOXX pa je zrasel za 0,4 odstotka.

Azijske delnice so včeraj zabeležile strm padec vrednosti, potem ko je med Iranom in ZDA prišlo do hudega stopnjevanja napetosti in so ZDA v zračnem napadu ubile glavnega iranskega arhitekta destabilizacije v regiji.

Razpoloženje se je kasneje umirilo, potem ko med sejo ni prišlo do dodatnega stopnjevanja napetosti.

Na drugi strani se Wall Street na dogajanje ni odzval z zaskrbljenostjo, zaradi česar je indeks Dow Jones pridobil 0,24 odstotka vrednosti, medtem ko sta indeksa S&P 500 in Nasdaq pridobila 0,35 oziroma 0,56 odstotka vrednosti.

Raziskave v storitvenih sektorjih so pokazale na izboljšanje stanja v ZDA, Veliki Britaniji in Evropski Uniji, kar je vzbudilo ugibanja o natančno spremljanem indeksu ameriškega storitvenega sektorja, ki bo objavljen kasneje danes.

"Menimo, da ima najdaljše okrevanje v zgodovini ZDA še vedno veliko zagona," je dejal Tom Porcelli uz družbe RBC Capital Markets. "Dogajanje povezano z Iranom pa zagotovo dodaja nov sloj v zapletenosti situacije."

"A čeprav se tveganje za konflikt povečuje, pa bo v realnosti verjetno prišlo le do omejenih proksi spopadov," je dejal. "Tveganja za večji konflikt se zdi majhno, saj se Iran verjetno ne bo odzval na način, ki bi tvegal dodatno stopnjevanje konflikta iz strani ZDA."

Mirnejše razpoloženje je zmanjšalo vrednost jena, ki je včeraj pridobil na vrednosti. Tako je jen v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 108,48 jena za dolar. Na drugi strani je evro v primerjavi z dolarjem pridobil na vrednosti in se je okrepil na nivo 1,1192 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce