Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Po visokih izgubah na borzi je ameriški finančni minister klical šest največjih bank v državi

Po visokih izgubah na borzi je ameriški finančni minister klical šest največjih bank v državi
December 24
07:29 2018

Ameriški minister za finance Steven Mnuchin je klical vodje šestih največjih bank v državi, kar je poteza s katero naj bi pomiril vlagatelje po velikih padcih vrednosti ameriških delnic. Prejšnji teden so ameriške delnice utrpele enega od največjih tedenskih padcev vrednosti v zadnjem desetletju, saj je trge pretresel dvig obrestnih mer in nove trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko.

Mnuchin je po pogovorih dejal, da so banke potrdile, da imajo "več kot dovolj likvidnosti" za svoje poslovanje. Dogajanje hkrati prihaja v času delne zaustavitve vlade, zaradi načrtov glede porabe denarja.

Trump je FED opozoril naj ne “naredi še ene napake”

"Vodilni pri bankah so potrdili, da imajo na voljo dovolj likvidnih sredstev za posojanje potrošnikom, poslovnim trgom in drugih poslovnim subjektom na trgu," je minister izjavil v sporočilu, ki ga je priložil tweetu.

"Mnuchin je hkrati potrdil, da niso doživeli nobenih težav v zvezi z odobritvami ali maržami in da trgi še naprej delujejo pravilno," so zapisali pri ministrstvu za finance.

Vsi trije glavni borzni indeksi na ameriških trgih so prejšnji teden izgubili na vrednosti, s tem, da je tehnološki indeks Nasdaq od rekordnih vrednosti upadel že za 20 odstotkov, s čimer se že uvršča v tako imenovano "medvedje" območje.

Ameriški vlagatelji so sicer zaskrbljeni zaradi vrste dejavnikov, vključno z upočasnitvijo gospodarske rasti na tujem. Poleg tega je od petka delno zaustavljeno tudi delovanje ameriške vlade, potem ko so se opozicijski demokrati odločili proti zavarovanju južne meje z zidom v vrednosti 5 milijard dolarjev, prek katere v državo množično vstopajo tolpe, droge in nezakoniti migranti.

Zaustavitev proračunske porabe bi se sicer lahko nadaljevala vse do odprtja naslednjega kongresa 3.januarja.

Mnuchin naj bi se sedaj s predsednikovo delovno skupino sestal v ponedeljek. Skupina med drugimi vključuje tržne regulatorje in guvernerje zveznih bank. Skupina bo razpravljala o "usklajevanju prizadevanj za zagotovitev normalnega delovanja trga", so zapisali v izjavi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce