Finančni trgi

Prispevki

Po VW škandalu zdaj vre tudi med proizvajalci sesalcev

Po VW škandalu zdaj vre tudi med proizvajalci sesalcev
October 27
07:42 2015

Britanski proizvajalec sesalcev Dyson se je odločil za sprožitev pravnega postopka, v katerem svoja glavna rivala na trgu Bosch in Siemens, obtožuje zavajajočega oglaševanja energetske učinkovitosti njihovih izdelkov, ki naj bi bila v resničnem svetu do dvakrat višja, kar so označili za vedenje podobno "Volkswagnovemu škandalu".

Družba, ki je najbolj znana po svojih sesalcih brez vrečke, trdi, da so neodvisna testiranja pokazala, da lahko naprave, ki jim Bosch in Siemens pripisujeta porabo moči v višini 750 vatov, v resnici porabijo tudi do 1600 vatov in več.

Pri Dysonu trdijo, da delujejo sesalci kadar ne sesajo praha, kot je primer tudi pri testnih situacijah, na nižji nastavitvi moči. Po njihovem naj bi Siemensov model Q8.0 in Boschov GL80/In’Genius ProPerform uporabljala senzorje, ki pošljejo motorju signal za povečanje moči, ko stroj posesa prah.

To pa pomeni, da se lahko energetska ocena A med preiskusnimi pogoji, v domači uporabi zniža vse do ocene E ali F.

Volkswagen bo šele januarja začel z odpoklicem spornih dizlov

Pri Dysonu so dejali: "Potrošniki, ki kupujejo te stroje na podlagi njihove na široko oglaševane energetske učinkovitosti, so namerno zavedeni. Pri Dysonu smo se zato odločili za sprožitev postopkov proti Siemensu v Nemčiji in Belgiji, ter Boschu na Nizozemskem in v Franciji."

Ustanovitelj družbe James Dyson je dejal: "Bosch je v nekatere svoje naprave vgradil nadzorno elektroniko, ki napravam med uporabo nezakonito poveča moč delovanja, z namenom goljufanja EU energetske nalepke. Njihovo obnašanje je zelo podobno tistemu v Volkswagnovemu škandalu."

Pri Boschu so medtem že "odločno zavrnili" vse obtožbe Dysona.

V izjavi iz strani podjetja BSH Home Appliances, v imenu družba Bosch in Siemens so sporočili: "Vsi Boschovi in Siemensovi sesalci so testirani v skladu z evropskimi energetskimi predpisi. Delovanja naprav na domu je v skladu z testiranji v laboratorijih, zato je vsaka izjava o nasprotnem, skrajno zavajajoča. Namen energetskega označevanja je, da se potrošnikom poda jasno in neodvisno potrjeno porabo energije in širših meril uspešnosti, družbi pa imata dolgo in bogato tradicijo strogega testiranja."

"Zavezani smo k zagotavljanju popolnega razkritja energetskih ocen in širšega delovanja naših sesalnikov, tako da lahko potrošniki sprejmejo premišljeno odločitev. Zaradi razlogov, ki nam niso razumljivi so se pri Dysonu odločili, da je to nekaj kar ne bodo storili" so še zapisali.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce