Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pod preiskavo zaradi testiranja emisij se je znašel tudi Ford

Pod preiskavo zaradi testiranja emisij se je znašel tudi Ford
April 29
06:38 2019

Način na katerega pri avtomobilskem gigantu Fordu testirajo emisije svojih vozil, bo predmet kriminalistične preiskave. Ameriško ministrstvo za pravosodje se je odločilo za ukrepanje potem, ko je družba v februarju agencijo za varstvo okolja opozorila glede morebitnih težav.

Pri Fordu so dejali, da vprašanje ne vsebuje naprav za goljufanje pri testih, ki so se znašle v središču škandala z izpusti, ki je leta 2015 prizadel družbo Volkswagen. Takrat je bilo ugotovljeno, da je nemška družba uporabljala posebno programsko opremo, ki je omogočala goljufanje pri testiranju izpustov škodljivih emisij.

Testi emisij v ZDA sicer vključujejo dva dela, testiranje na cesti in računalniško modeliranje. Sistem modeliranja ustvari podatke o kilometrini in emisijah, ki so nato poslani regulativnim organom.

Pri Boeingu že čutijo posledice prizemljitve letal 737 Max8

Fordovi inženirji so sicer izrazili pomisleke predvsem glede računalniškega modeliranja in še posebej glede številk, ki so jih pri Fordu uporabili za težo vozil in druge podatke.

"V popolnosti sodelujemo z vsemi vladnimi agencijami. Ker je zadeva še vedno v začetnih postopkih, ne moremo napovedati izida, hkrati pa ne moremo zagotoviti, da primer ne bo imel bistvenega negativnega učinka na nas," so sporočili pri Fordu. Pri družbi so sedaj najeli zunanje strokovnjake, da raziščejo postopek testiranja, kar je proces, ki naj bi trajal več mesecev.

Volkswagnov škandal

Regulativni organi namenjajo več pozornosti preizkušanju emisij, odkar je v letu 2015 prišlo do škandala pri Volkswagnu. Nemški proizvajalec avtomobilov je tako med leti 2007 in 2015 prodal več kot 10 milijonov vozil, ki so bila opremljena z napravami za goljufanje pri testih emisij.

Lani je nemški tožilci družbo zaradi škandala, oglobili z plačilom milijarde evrov kazni, v letu 2017 pa se je družba dogovorila, da bo plačala 4,3 milijarde dolarjev kazni za poravnavo preiskave v ZDA.

V skladu z dogovorom z ameriškim ministrstvom za pravosodje se je Volkswagen dogovoril, da ga bo neodvisni preiskovalec spremljal še nadaljnja tri leta.

V začetku tega meseca je bil sicer nekdanji izvršni direktor družbe v Nemčiji obtožen zaradi svoje vpletenosti v škandal. Martina Winterkorna in štiri druge vodilne pri družbe so tako obtožili goljufije. Winerkorn se sicer sooča tudi s kazenskimi obtožbami v ZDA, vendar je malo verjetno, da mu bodo sodili, saj Nemčija svojih državljanov ne izroča v tujino.

71-letnik je sicer odstopil kmalu po izbruhu škandala v septembru leta 2015.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce