Finančni trgi

Prispevki

Podražitve hrane: monopolisti si vzamejo preveč

Podražitve hrane: monopolisti si vzamejo preveč
January 25
07:39 2011

»Ne poznam nobenega živilca, ki bi se mu v zadnjih desetih letih cena izdelka na policah znižala zaradi razumnejših marž naših trgovcev,« je ob podražitvah hrane, ki jim še ni videti konca, komentiral direktor enega od slovenskih živilskih podjetij, v katerih so v teh dneh zaradi dražjih surovin in stroškov proizvodnje morali za nekaj odstotkov zvišati cene.

Podražitve, ki so znova razkrile, da v končni prodajni ceni živil največji del te cene poberejo trgovci, bodo tudi tema današnje nujne skupne seje parlamentarnih odborov za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter gospodarstvo.

Ni prav, če si za kilogram kruha, ki ga pekarna pripelje trgovcu po ceni 0,44 evra, trgovina, ki je ta kruh samo zavila ali ga dala v vrečko, vzame 0,76 evra, opozarja Srečko Čater, predsednik Sindikata delavcev kmetijstva in živilske industrije Slovenije.

Izračuni, s katerimi to podpre, so namreč pokazali nenavadna dohodkovna razmerja v prehranski verigi: ob odkupu pšenice po maksimalni ceni po lanski žetvi (0,18 evra za kilogram) in povprečnem izkupiček za kilogram moke (iz 1,48 kilograma pšenice) je cena te moke (če so z otrobi pokriti stroški mletja) 0,257 evra.

Več na delo.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles