Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pogovori med ZDA in Kitajsko so “postavili temelje” za rešitev trgovinskega spora med državama

Pogovori med ZDA in Kitajsko so “postavili temelje” za rešitev trgovinskega spora med državama
January 10
08:01 2019

Kitajska je dejala, da so pogovori z ZDA "postavili temelje" za rešitev škodljivega trgovinskega spora med dvema največjima gospodarstvoma na svetu. Pogajanja, ki so ta teden potekala v Pekingu so bila "obsežna, globoka in podrobna," so sporočili iz kitajskega ministrstva za trgovino.

ZDA so poudarile, da je Kitajska obljubila, da bo kupila več kmetijskega in drugega blaga, vseeno pa niso navedli podrobnosti. Nobena stran tudi ni navedla kdaj se bosta državi znova sestali za nadaljevanje pogajanj.

Včeraj so se pogovori na srednji ravni, ki so potekali v Pekingu zaključili. Od njih se ni pričakovalo, da bodo prinesli končni dogovor, vseeno pa je optimizem glede napredka ta teden spodbudil pozitivno rast svetovnih delniških trgov.

Optimizem glede trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko je krepko zvišal vrednost azijskih delniških trgov

V izjavi je ameriški trgovinski predstavnik dejal, da so se pogovori "osredotočil na obljubo Kitajske, da bo kupila veliko količino kmetijskih, energetskih, proizvedenih in drugih izdelkov ter storitev iz ZDA".

Iz kitajskega ministrstva za trgovino so sporočili, da so razprave "postavile temelje za reševanje medsebojnih vprašanj".

Dogovorili so se tudi, da bodo nadaljevali z vzdrževanjem tesnih stikov.

Razprava je zaznamovala prve formalne pogovore, odkar sta se ameriški predsednik Donald Trump in njegov kitajski kolega Ši Jingpin dogovorila za zamrznitev sprejema novih uvoznih dajatev na vrhu G20 v decembru.

Premirje je prišlo potem, ko sta obe strani druga proti drugi v lanskem letu uvedli več krogov novih uvoznih dajatev. ZDA so tako uvedle tarife na več kot 250 milijard ameriških dolarjev kitajskega blaga, medtem ko so se Kitajci odzvali z uvedbo dodatnih obdavčitev na ameriško blago v vrednosti 110 milijard dolarjev.

Predsednik Donald Trump je dejal, da bo v primeru, da dogovor do 2. marca ne bo dosežen, povečal uvozne dajatev na kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev iz 10 na 25 odstotkov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce