Finančni trgi

Prispevki

Pokojninski sistem ZDA z manj vplačili od izplačil

Pokojninski sistem ZDA z manj vplačili od izplačil
January 28
09:36 2011

V ameriški zvezni pokojninski sklad se bo po izračunih neodvisnega kongresnega proračunskega urada (CBO) v naslednjem desetletju steklo za 600 milijard dolarjev manj, kot pa bo izplačil. A kljub temu naj bi sklad še vsaj do leta 2037 ohranil presežek.

V zvezni sklad, ki mu pravijo sklad socialne varnosti, se je lani prvič doslej steklo manj denarja, kot pa je bilo izplačil. Negativna razlika bo letos po ocenah CBO znašala 45 milijard dolarjev oz. zaradi enoletnega znižanja davka na plače 130 milijard dolarjev. Pa čeprav je kongres obljubil, da bo nekje našel denar za zapolnitev dodatnega primanjkljaja.

Neodvisni senator iz Vermonta Bernard Sanders je ob tem opozoril, da je v zveznem pokojninskem skladu 2600 milijard dolarjev presežka, kar zagotavlja 100-odstotno izplačevanje ugodnosti za naslednjih 27 let oz. do leta 2037.

CBO sicer opozarja, da je problem v tem, ker presežka dejansko ni nikjer, saj so zvezne vlade denar izropale z izposojanjem za druge vrste porabe, finančna ministrstva pa so skladu izdala obveznice.

Ker CBO napoveduje, da bo letošnji proračunski primanjkljaj ZDA zaradi podaljšanja davčnih olajšav znašal okrog 1500 milijard dolarjev oz. 200 milijard dolarjev več kot lani, opozorila nikakor niso odveč.

Američani se torej šele danes soočajo z dejstvom, na katerega je med predsedniško kampanjo leta 2000 opozarjal demokrat Al Gore, iz katerega so se zatem krepko norčevali, ko je obljubljal, da bo sklad za pokojnine zaklenil in ključ skril.

V zvezni pokojninski sklad morajo tako delavci kot njihovi delodajalci vplačevati po 6,2 odstotka dohodka, samozaposleni pa oboje. Lani je kongres delež delavcev za eno leto znižal na 4,2 odstotka.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles