Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pomanjkanje podrobnosti o trgovinskem premirju med ZDA in Kitajsko povzroča zmedo

Pomanjkanje podrobnosti o trgovinskem premirju med ZDA in Kitajsko povzroča zmedo
December 04
07:38 2018

Predlagano zmanjšanje uvoznih dajatev za avtomobile uvožene iz ZDA, je v Washingtonu dan zatem, ko jo je napovedal ameriški predsednik Donald Trump, povzročilo zmedo. Peking namreč poteze še vedno ni uradno potrdil, medtem ko se zdijo svetovalci ameriškega predsednika o sporazumu manj prepričani.

Negotovost spremljajo tudi podrobnosti širšega premirja trgovinske vojne, ki sta ga na vrhu G20 dosegli ZDA in Kitajska.

Sredi pomanjkanja podrobnosti je avtomobilski proizvajalec Ford sporočil, da se "veseli izvedeti več informacij" o premirju.

ZDA sicer Kitajsko obtožujejo izvajanja nepoštenih trgovinskih praks, uvozne dajatve pa so bile uvedene, kot protiukrep za kitajsko ravnanje, ki ameriškim podjetjem otežuje konkuriranje na njihovem trgu. Uvozne dajatve v teoriji cenijo ameriške izdelke v primerjavi z uvoženimi, kar spodbuja nakupe domačih izdelkov.

Kitajska in ZDA sta se dogovorili za 90 dnevno trgovinsko premirje

Po mesecih naraščanja groženj sta Washington in Peking včeraj sporočila, da sta na srečanju skupine G20 v Argentini uspela doseči začasni sporazum o prekinitvi trgovinskega spopada.

Glavni pri sporazumu je bil dogovor med predsednikoma obeh držav, da državi druga proti drugi naslednjih 90 dni ne bosta sprejemali nobenih dodatnih ukrepov, kar bi omogočilo začetek pogovorov o trgovinskem sporazumu.

Donald Trump je kasneje prek tvitterja sporočil, da se je Peking "strinjal z odpravo in znižanjem uvoznih dajatev za avtomobile, ki na Kitajsko prihajajo iz ZDA".

Njegov komentar se nanaša na 40 odstotne uvozne dajatve, ki jih je Kitajska uvedla za vozila uvožena iz ZDA in so bile uvedene kot del trgovinske vojne v juliju. Stopnja je mnogo višja od 15 odstotkov, kolikor računajo preostalim trgovinskim partnericam, zaradi česar so morali številni proizvajalci avtomobilov na kitajskem povišati cene svojih vozil.

Dan po objavi napovedi je prišlo v Washingtonu do zmede glede podrobnosti dogovora , saj so visoki predstavniki Bele hiše podali nekaj nasprotujočih se izjav.

Na vprašanje ali bo Kitajska odstranila 40 odstotno uvozno dajatev na ameriške avtomobile je glavni gospodarski svetovalec predsednika Trumpa dejal, da "verjame, da je bila obveza podana".

Še eden od visokih predstavnikov Bele hiše, trgovinski svetovalec Peter Navarro je dejal samo, da je vprašanje "gotovo prišlo na spored" v razpravah na srečanju G20.

Do zmede je prišlo tudi glede tega kdaj se bo obdobje 90 dnevnega premirja začelo, nekateri so tako trdili, da se začne takoj, medtem ko so drugi trdili, da se bo začelo šele v januarju.

Ford je sicer samo eno od podjetij, ki išče več jasnosti. Iz družbe so tako sporočili, da so "bili spodbujeni zaradi trgovinskih razprav" medtem ko čakajo na dodatne podrobnosti. "Veselimo se, da o sporazumu izvemo kaj več," so pri Fordu zapisali v izjavi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce