Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pomembni kitajski bančnik: Trump in Ši bosta težko naredila napredek v trgovinskih pogajanjih

Pomembni kitajski bančnik: Trump in Ši bosta težko naredila napredek v trgovinskih pogajanjih
May 31
07:06 2019

Kitajski predsednik Ši Jinping in ameriški predsednik Donald Trump bosta verjetno "težko" naredila velik napredek v smeri končanja trgovinske vojne svojih dveh držav, ko se bosta sestala na vrhu G20 na Japonskem, je dejal nekdanji vodja kitajske centralne banke.

Trgovinske napetosti med Washingtonom in Pekingom so se v začetku tega meseca močno povečale, potem ko je Trumpova administracija Kitajsko obtožila, da je preklicala svoje prejšnje obljube, ko gre za strukturne spremembe svojih gospodarskih praks.

Washington se je pozneje odzval z uvedbo 25 odstotnih uvoznih dajatev na kitajske izdelke v vrednosti 200 milijard dolarjev, Peking pa se je maščeval z uvedbo dodatnih dajatev na približno 60 milijard dolarjev ameriškega uvoza.

Zaskrbljenost o dolgotrajni trgovinski vojni je vplivala na padce globalnih delniških trgov

Dai Šianglong, ki je v obdobju med leti 1995 in 2002 vodil Ljudsko banko Kitajske in ostala vplivna oseba na Kitajskem je na seminarju v Pekingu dejal, da so trgovinska trenja med Kitajsko in ZDA dolgoročno vprašanje.

Po njegovem naj bi Kitajska trgovinske pogovore z ZDA začelo po načelih "enakosti in sodelovanja", medtem ko naj bi ameriški pristop vključeval "ustrahovanje in politiko ameriške koristi", je dejal Dai.

"Ta pristopa je težko uskladiti," je dodal. "Pričakujem, da bo na naslednjem srečanju voditeljev na Japonskem težko doseči velik napredek."

Dai poleg tega ni izključil večjih povračilnih ukrepov iz strani Kitajske.

Donald Trump je pred tem dejal, da načrtuje srečanje z predsednikom Šijem med vrhom G20, ki bo med 28. in 29. junijem potekal v Osaki, vseeno pa Kitajska srečanja še ni uradno potrdila.

Od zadnje uvedbe ameriških uvoznih dajatev, ki so Peking presenetile, so državni mediji na Kitajskem sprožili propagando ofenzivo proti ZDA. Trobilo komunistične partije People's Daily, je tako ta teden objavilo, da je Kitajska pripravljena uporabiti svojo prevlado na področju redkih zemljin, ključnih mineralov, ki se uporabljajo pri izdelavi elektronike za naslednji napad v trgovinski vojni.

Vedno intenzivnejša bitka v odnosu z javnostmi z ZDA s poplavo grozečih komentarjev in opozoril iz Kitajske v zadnjih dveh tednih bi lahko otežila pripravljenost na kakšen koli sestanek med Trumpom in Šijem na Japonskem.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce