Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Pomoč za boj proti koronavirusu napovedal tudi Mednarodni denarni sklad

Pomoč za boj proti koronavirusu napovedal tudi Mednarodni denarni sklad
March 05
06:52 2020

Mednarodni denarni sklad je napovedal 50 milijard dolarjev podpore državam, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa. Organizacija je hkrati opozorila, da je epidemija gospodarsko rast v letošnjem letu že znižala pod lansko raven.

Nujni ukrepi prihajajo potem, ko se je virus hitro razširil izven Kitajske in je trenutno prisoten v že več kot 80 državah po svetu. Ta teden so vlade in centralne banke po vsem svetu sprejele ukrepe za ublažitev vpliva virusa na gospodarstvo.

Pri skladu so dejali, da bodo dali sredstva na voljo revnim in srednje razvitim državam z šibkim zdravstvenim sistemom, za boljši odziv na epidemijo. Istočasno so pri skladu sporočili, da je širjenje virusa letos izbrisalo pričakovano močnejšo gospodarsko rast, gospodarska rast pa bo letos najnižja po svetovni krizi v letu 2008.

Ameriška centralna banka se je nenapovedano odločila za znižanje obrestnih mer

Direktorica sklada Kristalina Georgieva je hkrati opozorila, da je težko napovedati kako velik bo učinek: "Globalna rast v letu 2020 se bo spustila pod lansko raven, kako daleč bo padla in kako dolgo se bo čutil izbruh virusa pa je še vedno težko napovedati".

Poleg tega se ni želela izjasniti ali bi lahko vse večja zdravstvena kriza svetovno gospodarstvo pahnila v recesijo.

Gre za najnovejši korak globalnih finančnih organov, svetovnih vlad in centralnih bank za zaščito gospodarstva pred vplivi izbruha.

Ameriška centralna banka se je tako v torek odločila za znižanje ključne obrestne mere, kot odgovor na naraščajoče skrbi glede učinka koronavirusa. Na svojem prvem izrednem sestanku po finančni krizi leta 2008 se je tako banka odločila, da svojo referenčno obrestno mero zniža za 50 bazičnih točk na razpon med 1 in 1,25 odstotka.

Pred tem sta se za enak ukrep odločili tudi Avstralska in Malezijska centralna banka. Istočasno so se finančni ministri držav članic G7 zavezali, da bodo uporabili "vsa ustrezna orodja politike", za reševanje gospodarskega učinka koronavirusa.

Ta teden so se tudi pri Svetovni banki odločili, da bodo 12 milijard dolarjev namenili za pomoč državam v razvoju, ki se spopadajo s širjenjem virusa. Nujni paket pomoči je vključeval poceni posojila, donacije in tehnično pomoč.

"S tem poizkušamo omejiti prenos bolezni", je dejal predsednik banke David Malpass.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles