Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ponarejanje testov emisij je priznal tudi Nissan

Ponarejanje testov emisij je priznal tudi Nissan
July 10
06:38 2018

Pri Nissanu so priznali, da so odkrili ponarejene podatke iz preizkusov emisij izpušnih plinov v večini svojih japonskih tovarn. Družba ni razkrila, koliko avtomobilov je bilo v to početje vključenih, vseeno pa so dejali, da so testi emisij in porabe goriva "odstopali od predpisanega preizkusnega okolja".

Proizvajalec avtomobilov je dodal, da so poročila o pregledih "temeljila na spremenjenih merilnih vrednostih". Nissan je obljubil, da bodo izvedli "popolno in celovito preiskavo" in dodal, da bodo za preprečitev ponovnega pojava sprejeti "ustrezni ukrepi".

Samovozeči avtobusi postajajo realnost

Nissan ni razkril, koliko avtomobilov je bilo vključenh v spreminjanje podatkov, ali če so v to početje vključena tudi vozila izdelana izven Japonske.

Družba je dejala, da ponovno preverila "zanesljive" podatke in potrdila, da so vsa vozila razen športnega modela GT-R, v skladu z japonskimi varnostnimi standardi. Hkrati niso pojasnili zakaj GT-R standardov ni dosegel.

Preiskava o varnosti

V ponedeljek se je vrednost delnic družbe znižala za več kot 4,5 odstotka, potem ko je podjetje vlagatelje opozorilo, da bodo nemudoma izdali izjavo o emisijah izpušnih plinov.

Lani je Nissan odpoklical 1,2 milijona vozil na Japonskem, potem ko so tamkajšnji regulativni organi menili, da njihovi varnostni pregledi niso ustrezali domačim standardom. Posledična preiskava zakaj njihovi varnostni pregledi niso ustrezali vladnim standardom so zdaj privedli do najnovejših razkritij.

Priznanje Nissana prihaja po velikanskem škandalu v zvezi z emisijami izpušnih plinov pri nemškem Volkswagnu. Prejšnji mesec je bila tako nemška družba kaznovana z plačilom globe v višini 1 milijarde evrov, ker so med leti 2007 in 2015 prodali več kot 10 milijonov avtomobilov, ki so imeli nameščeno programsko opremo za goljufanje pri testiranju emisij.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce