Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ponovne ameriško-kitajske napetosti so danes poskrbele za padce na delniških trgih

Ponovne ameriško-kitajske napetosti so danes poskrbele za padce na delniških trgih
May 06
06:27 2020

Delnice in japonski jen so se danes borile za rast, saj so kitajski trgi ob vrnitvi po praznikih zaradi napetosti med ZDA in Kitajsko izgubili na vrednosti. Medtem so cene nafte zaradi šibkega povpraševanja zaključile svoj daljši zmagovalni niz.

Terminske pogodbe za ameriške delniške indekse so po začetni rasti upadle za 0,3 odstotka.

Kitajska, ki je borze odprle prvič po četrtku prejšnji teden je zabeležila 0,6 odstotni padec njihovega glavnega delniškega indeksa CSI 300. Avstralske delnice so medtem upadle za 0,8 odstotka.

Globalni trgi so sicer v tem mesecu ujeti med mračnimi gospodarskimi podatki in skrbjo zaradi poslabšanja odnosov med ZDA in Kitajsko ter optimizmom zaradi olajšanja karantenskih ukrepov glede kitajskega virusa v številnih državah sveta.

Apple je v prvem četrtletju kljub karanteni na Kitajskem uspel povečati svoje prihodke

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer medtem redno opozarjal na Kitajsko kot vira pandemije in opozoril, da bi morala država za to prevzeti odgovornost. V torek je tako Kitajsko pozval naj bo transparentna glede izvora novega koronavirusa, ki je po svetu od začetka izbruha v mestu Vuhan po svetu zahteval že več kot četrt milijona žrtev.

Drugje je glavni hongkonški borzni indeks Hang Seng pridobil 0,7 odstotka vrednosti, medtem ko je južnokorejski Kospi pridobil 1 odstotek. Japonski trgi ostajajo zaradi prazničnega "zlatega tedna" še naprej zaprti.

Na Wall Streetu je indeks S&P 500 izgubljal začetni dobiček, potem ko je podpredsednik ameriške centralne banke Richard Clarida opozoril, da se bodo gospodarski podatki poslabšali predenj se bodo izboljšali.

Indeks .SPX je končal za 0,90% višje, Dow .DJI se je zvišal za 0,6%, Nasdaq Composite .IXIC pa za 1,1%.

Na valutnih trgih je jen proti evru dosegel najvišje nivoje v zadnjih treh letih, saj sodna odločba v Nemčiji izpodbija sodelovanje te države v evropskem spodbujevalnem programu, vlagatelje pa skrbi tudi težavno globalno okrevanje.

Najvišji sodišče v Nemčiji je v torek Evropski centralni banki dalo tri mesece časa, da upraviči nakupe v okviru programa odkupa obveznic ali pa izgubi Nemško centralno banko kot udeleženca v programu, katerega cilj je ublažitev gospodarskega učinka koronavirusa.

Evro je prek noči primerjavi z dolarjem upadel na nivo 1,0826 dolarja, kar je bilo najmanj v zadnjem tednu, hkrati pa je v primerjavi z jenom upadel na nivo 115,09 jena, kar je najmanj v zadnjih treh letih.

Medtem bodo trgovalci danes pazljivo spremljali nacionalno poročilo o zaposlovanju v ameriškem zasebnem sektorju. To poročilo bi lahko napovedalo škodo, ki bo razkrita v petek, ko bo objavljeno uradno poročilo o stanju zaposlovanja v ZDA za april, ki naj bi po ocenah pokazalo skoraj 22 milijonov izgubljenih delovnih mest v zadnjem mesecu.

Na surovinskih trgih se je cena ameriške lahke nafte znižala za 6 centov na 24,5 dolarja za sod, medtem ko je ostala vrednost sod nafte znamke Brent pri 30,97 dolarja nespremenjena.

Cene nafte so v zadnjem tednu rasle potem, ko so se številne evropske in azijske države odločile za končanje ostrih karantenskih ukrepov namenjenih ustavitvi širjenja virusa, svoje pa je dodalo tudi zmanjšanje proizvodnje nafte po hudem padcu povpraševanja.

Kljub temu analitiki opozarjajo, da bo ponovno uravnoteženje trga nemirno.

"Govorimo o normalizaciji ponudbe in povpraševanja, vendar nas pri tem čaka še dolga pot," je dejal Lachlan Shaw iz National Australia Bank. "Do številnih zmanjšanj ponudbe je že prišlo. To v kombinaciji z nekaterimi zgodnjimi znaki dviga povpraševanja pomeni, da se stopnja kopičenja zalog upočasnjuje."

Medtem se je vrednost zlata znižala za 0,2 odstotka na 1702 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles