Finančni trgi

Prispevki

Popoldanski espe le ob zaposlitvi za polni delovni čas!

Popoldanski espe le ob zaposlitvi za polni delovni čas!
February 03
08:34 2017

Večkrat se na nas obrnejo bodoči podjetniki, ki jih zanima, če lahko odprejo popoldanski espe, če so zaposleni za krajši delovni čas, da so študentje ali upokojenci ter bi radi odprli nekaj “za zraven”.

Popoldanski s. p. je dopolnilna dejavnost in pogoje za odprtje je, da ste pri nekem delodajalcu zaposleni za polni delovni čas, za 40 ur na teden. Če ste zaposleni za krajši čas od polnega, se lahko za preostanek manjkajoče tedenske delovne obveznosti samozaposlite in tako plačuje prispevke do t. j. polne delovne obveznosti – redni s. p.

Krajši delovnik zaradi starševstva, upokojenci in študentje: popoldanski espe ni za vas!

Četudi delate za krajši delovni čas od polnega zaradi starševstva, popoldanskega s. p. ne boste mogli odpreti. Kot smo pisali v prispevku, se krajši delovni čas zaradi starševstva in popoldanski s. p. se izključujeta, saj je krajši delovni čas namenjen temu, da starši preživijo več časa z otrokom. Popoldanski s. p. pa bi bil v nasprotju s tem namenom, saj bi staršu čas z otrokom jemal.

Gospodarska dejavnost v območju evra januarja stabilna, zaposlovanje na devetletnem vrhu

Tudi upokojenskega ali študentskega s. p. več ni; upokojenec lahko odpre s. p., vendar v tem primeru zanj velja delna pokojnina. Sicer pa upokojenci, če želijo, lahko ostanejo delovno aktivni kot zaposleni ali samozaposleni za najmanj 2 uri na dan (10 do 14 ur tedensko) in v tem primeru prejemajo 75 odstotkov pokojnine. Več v Ali lahko upokojenec odpre s. p.?

Študent ne more odpreti popoldanskega s. p.,temveč rednega. Študent s statusom samozaposlene osebe, za katerega plačuje polne prispevke, izgubi vse ugodnosti, ki jih študentski status prinaša.

In še to, ko je ravno čas, ko se bliža oddaja vloge za vzdrževane člane; če študent opravlja dejavnost, ne izpolnjuje pogojev, da bi zanj starši oziroma skrbniki ali zakonec uveljavljal posebno olajšavo za vzdrževanega družinskega člana!

Razlika med popoldanskim in navadnim s. p. namreč nastopi pri plačilu prispevkov za socialno varnost, ki so pri popoldanskem s.p. precej nižji (tabela spodaj). Več o razlikah med navadnim in popoldanskim s. p. si lahko preberete v Navadni ali popoldanski s. p.

Tabela prispevkov za popoldanski s.p.

Prispevek za PIZ 32,43 evra
Prispevek za ZZ 8,17 evra +  24,50 evra
Skupaj 65,10 evra

Če bi se želeli ukvarjati s čim “za zraven”, lahko razmislite o ideji osebnega dopolnilnega dela, če se seveda vaša dejavnost umešča na listo dovoljenih del. Sicer pa imate tudi kot popoldanski s. p. priglašeno osebno dopolnilno delo, pri tem pa morate vedeti tudi, da gre tu za dve popolnoma različni statusni obliki – Dopolnilna dejavnost ni osebno dopolnilno delo!

Vir: Data.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce